Den grönblå majoriteten har nu gett staden okej att sälja Vällingby centrum. "Min ambition är att det ska genomföras nästa år", säger bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M). Foto: Sacharias Källdén/Andreas Enbuske

Klart: Staden säljer Vällingby centrum

I flera år har det funnits planer på att staden ska sälja Vällingby centrum. Nu ser det ut att bli verklighet, och om allt går som det ska kan centrumet få en ny ägare redan nästa år.

  • Publicerad 16:12, 8 okt 2019

Försäljningen av Vällingby centrum har varit en fråga i flera år, vilket uppmärksammades förra hösten då den grönblå majoriteten började titta närmare saken, något vi rapporterade om då.

Grönblåa förslaget: Sälj Vällingby centrum

Nu har staden fått klartecken att inleda försäljningen, något som Mitti var för först att rapportera.

Att centrumet inte sålts tidigare har berott på att det hittills inte bedömts vara en tillräckligt lönsam affär, menar Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd.

– Kollar man bakåt så har det gjorts en del investeringar och upprustningar, så idag är det ett välfungerande centrum. Nu är vi i ett bra läge för att sälja, säger Dennis Wedin (M).

Ska prioritera andra verksamheter

Att Vällingby centrum alls ska säljas beror enligt Dennis Wedin på hur staden prioriterar sina resurser. Det här gör att pengar istället kan läggas på stadens kärnverksamhet, menar han.

– Det är rimligt att staden har ett fastighetsbestånd när det kommer till sådant som skola och äldreomsorg, där staden har ett långsiktigt syfte i eget ägande. Att driva en centrumverksamhet innebär en risk för skattebetalare, och det är inte nödvändigtvis en kommun som är bäst på att driva ett centrum, säger han och fortsätter:

– Som säljare har vi istället en möjlighet att hitta den som har bäst idéer på hur det kan utvecklas.

Nästa steg nu är att göra en värdering av Vällingby centrum, innan centrumet läggs ut för försäljning. Enligt Dennis Wedin är ambitionen att centrumet ska byta ägare redan nästa år.

Får kritik från oppositionshåll

Vänsterpartiet i Stockholms stad är kritiska till beslutet.

– De blågröna verkar inte lära av sina tidigare misstag. Vi har sett flera gånger förr hur en utförsäljning av centrum fått allvarliga konsekvenser för både boende och handlare med chockhöjda hyror och kraftigt försämrad service. Vi måste behålla de centrum som fortfarande finns kvar i stadens ägo, skriver Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd i Stockholm stad, i ett pressmeddelande.