Nu säljs Söderhallarna - men saluhallen ska vara kvar. Foto: Andreas Jennische

Klart: Söderhallarna säljs – för 380 miljoner

Nu säljer staden Söderhallarna till en privat fastighetsägare. Efter köpet äger Atrium Ljungberg hela huset vid Medborgarplatsen.

  • Publicerad 13:40, 29 nov 2016

I flera år har staden tittat på att sälja Söderhallarna. Nu är det klart att köparen blir Atrium Ljungberg som sen tidigare äger den andra delen av huset vid Medborgarplatsen.

LÄS MER: Nu är det beslutat - Söderhallarna säljs

Planen är att rusta upp Söderhallarna och göra huset mer tillgängligt och öppet.

– Söderhallarna har stora möjligheter att bli en riktig trevlig plats. Vi vill öka folklivet och tryggheten runt Medborgarplatsen. Att utveckla Söderhallen och göra den mer tillgänglig blir vårt bidrag till detta, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

Saluhallen ska vara kvar. Den nya fastighetsägaren vill också få in fler restauranger, mer kultur och kreativa näringar i huset. Men mer precis än så kan inte Annica Ånäs vara ännu.

– Det finns en bio här idag och vi har fler tankar om hur vi kan förstärka kulturen, något vi kommer att återkomma till, säger hon.

Pengar till Forsgrénska badet

Priset för Söderhallarna blev 380 miljoner kronor. Pengarna ska staden använda för till den pågående upprustning av Forsgrénska badet i Medborgarhuset.

Enligt Jan Valeskog (S), biträdande finansborgarråd i Stockholms stad, ligger det inte i stadens intresse att äga Söderhallarna eftersom huset förutom saluhall också innehåller stora delar butiksytor och kontor.

Oro för hyreshöjning

Handlare i Söderhallarna har tidigare uttryckt en oro för att hyrorna kan höjas om en privat fastighetsägare köper huset.

Om Atrium Ljungberg planerar hyreshöjningar är för tidigt att svara på, enligt Annica Ånäs.

– Men för oss är det otroligt viktigt att utveckla platsen i dialog med hyresgästerna och närboende. Det sker inga förändringar nu utan först väntar ett övertagande och sen en dialog, säger hon.

Formellt klubbas försäljningen först i fastighetsnämnden i december. I början av nästa år ska ett beslut också tas i kommunfullmäktige.

LÄS ÄVEN: Hemligt bud på Söderhallarna