Meeri Wasberg (S) och Martina Mossberg (M). Foto: Mostphotos

Klart: Socialomsorgen och äldreomsorgen i Haninge slås ihop

Kommunfullmäktige i Haninge har klubbat att social- och äldreomsorgen ska samlas i en ny förvaltning från 1 januari. Moderaterna och Vänsterpartiet ville utreda frågan ytterligare, men en majoritet sade ja till sammanslagningen.

  • Publicerad 11:25, 6 nov 2019

Artikeln har uppdaterats.

Hur många tjänster som kommunen väntas spara på att slå ihop förvaltningarna har Mitt inte fått svar på.

Och frågan om hur mycket Haninge egentligen tjänar på sammanslagningen debatterades heller aldrig när beslutet togs på måndagens kommunfullmäktige.

Men i utredningen från 2015 framkommer att kostnader kommer kunna sparas.

De hänvisar till en fyra år gammal utredning som egentligen bara visar på fördelar och nackdelar

Martina Mossberg (M) om kommunledningens beslut att slå samman förvaltningarna

De tycker att sammanslagningen kommer överraskande och anser att man borde ha fått vara med i tidigt skede, och där fått lämna synpunkter. M och V var de enda partierna som gick emot förslaget i veckan. Båda partierna ville se mer utredning innan sammanslagningen till årsskiftet.

Martina Mossberg (M).

Martina Mossberg (M), oppositionsråd i Haninge, menar att beslutet stressats fram av kommunledningen.

– Kommunledningen hänvisar till en fyra år gammal utredning som egentligen bara visar på fördelar och nackdelar med en sammanslagning. Någon ytterligare utredning med konsekvensanalys och dialog med de som berörs av beslutet finns inte, säger Martina Mossberg (M) till Mitt i.

Vi behåller insynen, intresset och engagemanget från det politiska hållet

Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande

Martina Mossberg hade i stället velat se en ny utredning innan sammanslagningen, där dagens förutsättningar blir belysta och där det säkerställs att kvaliteten inom äldreomsorgen inte drabbas.

Både äldrenämnden och socialnämnden, där lokalpolitikerna som tar beslut i frågorna sitter, kommer finnas kvar som separata nämnder.

– Vi behåller insynen, intresset och engagemanget från det politiska hållet, sade kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) från talarstolen på kommunfullmäktige.

”Äldrefrågorna kommer vara jätteprioriterade”

Nuvarande socialchefen Siw Lideståhl tar nu över som social- och äldredirektör i den nya förvaltningen, medan den nuvarande äldreförvaltningschefen Eva Ingemarsdotri lämnar Haninge kommun.

Magnus Gyllestad, Haninges kommundirektör.

– De två förvaltningarna har under de senaste åren utvecklat samarbetet inom flera områden. Att bilda en gemensam förvaltning är ett naturligt steg vidare i den processen, säger Magnus Gyllestad, kommundirektör i Haninge kommun.

Inför kommunfullmäktigemötet sade socialnämndens ordförande Annett Haaf (S) till Mitt i:

– De äldre är oroliga att de kommer bli uppätna av försörjningsstöden, men äldrefrågorna kommer fortsatt vara jätteprioriterade.