Höstens valresultat innebar ett ovisst läge i Ekeröpolitiken och de senaste veckorna har fyllts av samtal mellan partierna om hur kommunen ska styras. På måndagen kom beskedet att det är klart.

Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, som styrt de senaste fyra åren i minoritet, får kommande mandatperiod sällskap av Liberalerna och tillsammans får de 21 av 41 mandat.

– Det är en bräcklig majoritet, men ändå en majoritet, säger Fredrik Ohls.

Nystart

Kvartetten kommer framöver kalla sig Mälaröalliansen. Fredrik Ohls ser det som en tydlig markering att det inte handlar om att Liberalerna går tillbaka till den allians de en gång lämnat.

– Det är något nytt nu. Det är helt andra människor i Moderaterna och vi har tillkommit, säger Fredrik Ohls.

Ännu återstår vissa detaljer om vilka sakfrågor respektive parti ska få igenom respektive tvingas släppa. Det ska dock inte stjälpa det nya styret enligt kommunstyrelsens ordförande Johan Elfver (M).

– Det är klart att det alltid är ett givande och tagande inledningsvis. Men det har skett i ett gott samförstånd, säger han.

Ett borgerligt styre var huvudspåret för L, men Fredrik Ohls medger att andra konstellationer var uppe för diskussion. Något som bidragit till att ett besked tagit tid.

– S har gjort stora framryckningar så det är klart att vi har velat kolla den möjligheten också, säger han.

Bland annat menar han att ett alternativt styre med S, MP, L, KD och C diskuterats utan framgång.

Väntat besked

För oppositionsrådet Hanna Svensson (S) var det en besvikelse, men ett besked hon inte tycker kom helt oväntat.

– Det är tråkigt att man inte lyssnar på medborgarna som faktiskt röstade för någon slags förändring och utveckling av kommunen och i stället står still och stampar på samma ställe, säger hon.

Hanna Svensson pekar på S starka lokala valresultat och menar att det tyder på att många ville ha ett nytt styre.

– Vi gick fram elfte mest i Sverige och det är ett tecken på att människor ser att det är ett alternativ.

Den nya mandatperioden inleds efter årsskiftet. Samtidigt går Hanna Svenssons uppdrag som oppositionsråd ut. Hon stänger inte dörren till en fortsättning.

– Mitt parti har ändå nominerat mig som förstanamn på listan. Jag ska inte föregå om partiet har andra önskemål, men jag har inga andra planer i dag, säger hon.