Vårbergsbarnen och konstnären Xavier Veilhan hjälpte till när finansborgarrådet Karin Wanngård (S) klippte bandet. Foto: Henrik Lindstedt

Klart: Så blir 16-miljonerskonsten i Vårberg

Nu är Stockholm stads största satsning på offentlig konst avgjord. Här är verket som ska pryda flera platser i Vårberg.

  • Publicerad 14:37, 30 aug 2018

Efter månader av hemlighetsmakeri är det äntligen klart vad 16-miljonerskonstverket i Vårberg ska bli: av fem konstnärer från bland annat Sverige, Danmark, Tyskland och Frankrike blev det konstverket Vårbergs jättar, av fransmannen Xavier Veilhan, som bäst föll juryn i smaken.

Det vinnande konstverket avslöjades av finansborgarrådet Karin Wanngård (S), på kulturhuset Kummelholmen i Vårberg idag, torsdag.

– Vårberg är en helt fantastisk stadsdel, men det är bara Vårbergsborna själva som vistas här. Det är klart att få ett internationellt konstverk på plats finns det en förhoppning om att fler kommer hit för att dels se vackra Vårberg, men också konstverket, säger Karin Wanngård.

Konstnären har själv beskrivit konstverket som jättar, "utan Gullivers hotande egenskaper" och tanken är att jättarnas kroppar även ska fungera som mötesplatser, bord och lekplatser.

Vill göra Vårberg vänligare

– Jag blev förvånad när jag kom till Vårberg. Det är ett väldigt tryggt område om man tittar på statistiken, men folk har en annan känsla för platsen. Kanske kan konsten ha möjligheten att förändra den relationen och göra det här till en mer vänlig plats, säger Xavier Veilhan.

Något många reagerat på är kostnaden för konstverket: totalt 16 miljoner kronor. Pengarna kommer från det överskott som blev efter stadens försäljning av mark när Hagastaden byggdes. Men Karin Wanngård poängterade under invigningen att pengarna kommer från en pott som är öronmärkt för Stockholms konst.

– Det det handlar om är om det ska vara i Vårberg eller i innerstan. Jag tycker att det är rimligt att vi även utsmyckar våra förorter med exklusivare konst.

Förslagen: Så blir 16-miljonerskonsten i Vårberg

Målet är att det färdiga konstverket ska vara på plats år 2020.

Juryns motivering:

"Vårbergs jättar är ett visuellt slagkraftigt förslag som går att möta med kroppen och som etsar sig fast i medvetandet hos betraktaren. Det är lekfullt och har samtidigt en tyngd och tidlös närvaro".

"Med gestaltningen kan fler naturliga mötesplatser uppstå i Vårberg och existerande kvaliteter förstärkas. Verket har potential att bli ett oföränderligt riktmärke i en miljö som ska genomgå kraftiga omdaningar."

Juryn betsod av:

• Mårten Castenfors, chef Stockholm konst och Liljevalchs konsthall (juryns ordförande)

• Karin Ahlzén, arkitekt SAR/MSA, projektchef Fokus Skärholmen, Stadsledningskontoret

• Ernst Billgren, konstnär

• Frida Cornell, gästcurator, Stockholm konst

• Emma Lundborg, landskapsarkitekt LAR/MSA, Exploateringskontoret

• Ann-Sofi Noring, vice museichef, Moderna museet

• Anita Pitcher, konstnär, Vårberg

Visa merVisa mindre