Kafé. Dagens växthus förlängs ihop med två nya hus – med kök och servering. Foto: Illustration: Jordens Arkitekter

Rosendals Trädgård bygger ut

Rosendals Trädgård ska bygga ut – rejält. På önskelistan står ett nytt kök, fler toaletter och vinterbonade lokaler. I går fick planerna grönt ljus i stadsbyggnadsnämnden.

  • Publicerad 10:44, 25 sep 2020

Rosendals Trädgård på Djurgården är ett av Stockholms mest populära besöksmål. Innan pandemin slog till lockade trädgården upp emot en miljon besökare per år – vilket är fler än vad lokalerna räcker till för.

De senaste åren har Stiftelsen Rosendals Trädgård och hyresvärden Kungliga Djurgårdsförvaltningen planerat för en omfattande om- och tillbyggnad. I projektet ingår ett nytt kök, fler toaletter och inte minst nya vinterbonade lokaler.

– Nu skapar vi förutsättningar för medarbetare och besökare att fortsätta nyttja och njuta av platsen för lång tid framöver, säger Tin-Tin Jersild, verksamhetsansvarig på Rosendals Trädgård, i ett pressmeddelande.

Hållbarhet röd tråd

Rosendals Trädgård har en lång historia av odling och utbildning. Redan 1861 etablerades Svenska Trädgårdsföreningens trädgårdsmästarutbildning på Rosendal. Tack vare den planerade utbyggnaden vill stiftelsen satsa ännu mer på kurs- och utbildningsverksamheten.

En röd tråd i planeringen är hållbarhet, och projektet genomförs tillsammans med Jordens Arkitekter.

– För oss som dagligen jobbar med kretslopp och ekologi innebär projektet en stor möjlighet att uppgradera byggnadernas infrastruktur i en än mer hållbar riktning, säger Tin-Tin Jersild.

Igår kväll beviljade stadsbyggnadsnämnden bygglovet.

Bygge i flera etapper

I den första etappen som väntas dra igång nästa år förlängs den befintliga längan med växthus med en ny del med kök och trädgårdskafé. Dessutom byggs packhallen bakom västhusen om.

I framtida etapper händer följande:

- bageriet och gårdsbutiken byggs ut

- tre helt nya byggnader uppförs: Kunskapslängan, Matlängan och Handelslängan

- ett nytt produktionsväxthus byggs

Visa merVisa mindre