Klart: Rivningen av Jordbro kulturhus skjuts upp

Den omdebatterade rivningen av Jordbros kultur- och föreningshus skjuts upp till våren 2020. – Väldigt glädjande, säger Samuel Skånberg (V).

  • Publicerad 11:03, 28 aug 2019

Rivningen av Jordbros kultur- och föreningshus, som skulle inledas i november, skjuts upp till våren 2020.

Beskedet välkomnas av Vänsterpartiet i Haninge.

– Detta innebär att föreningarna kan fortsätta använda lokalerna under hösten. Det är också tydligt att engagemanget för Jordbros kultur- och föreningshus och de föreningar som verkar där är väldigt starkt i Jordbro och att nyhetsbevakningen gjort att man nu skjuter på rivningen, säger Vänsterpartiets gruppledare i Haninge, Samuel Skånberg.

Nytt hus planeras vid Jordbro station

Ilia Batljans bolag Samhällsbyggnadsbolaget har fått bygglov för att riva den gamla skolan och ersätta byggnaden med 400 bostäder.

Ett nytt, betydligt mindre kultur- och föreningshus planeras vid Jordbro station.

Kommunalrådet Göran Svensson (S), som är ordförande i näringslivsnämnden i Haninge, säger nu att föreningarna ska ha lämnat skolan till årsskiftet.

– Detaljplanen tas förmodligen i kommunfullmäktige i november eller december. Sedan vet jag inte hur lång tid rivningen kan ta, men det ska väl inte ta så lång tid.

Vänsterpartiet menar att ni skjutit upp rivningen?

– Det fanns nog planer på att kanske kunna tömma lokalerna inför denna sommar, det är riktigt. Men pratar man nu om en förskjutning av rivningen, så spelar det ingen roll eftersom detaljplanen inte är färdig.

V enda partiet emot rivning

Hur går det för ungdomsföreningarna i huset att hitta nya lokaler?

– Det viktiga för dem är att de får nya lokaler, men hur det går i förhandlingarna ska du nog prata med kultur- och fritidschefen om, säger Göran Svensson.

Vänsterpartiet i Haninge är enda partiet i kommunfullmäktige som varit emot att riva huset innan ett nytt kultur- och föreningshus är på plats i Jordbro. Man anser att det inte gjorts en ordentligt social konsekvensanalys av vad en rivning av huset innebär för ungdomarna.
Fakta

Oenighet kring kulturhus i Jordbro

Politikerna och partierna i Haninge har i flera år tvekat kring om ett nytt kulturhus ska byggas i Jordbro eller inte.

De fyra styrande partierna (S, C, L och KD) beslutade i höstas att det ska planläggas för ett nytt hus med kulturverksamheter i Jordbro, men det är inte alls säkert att det blir kommunen som avsätter pengar för det utan man väntas också hoppas på marknaden.

Huset väntas inte bli ett renodlat kulturhus likt gamla Jordbromalmsskolan. Vilket betyder att flera verksamheter sannolikt kommer behöva flytta från Jordbro.

Visa merVisa mindre

Fakta

Har varit kulturhus i Jordbro sedan 2011

Gamla Jordbromalmsskolan har fungerat som kulturhus i Jordbro sedan skolan lades ned 2011.

Planerna var att lokalerna skulle vara helt tömda i månadsskiftet oktober – november.

Jordbro bibliotek, fritidsgården och flera föreningar har funnits i huset de senaste åren.