Det var under onsdagens kommunstyrelse som det beslutades att företaget Landia, som sedan tidigare äger konstnärshusen i Gustavsberg, skulle få köpa porslinsfarbriken för 110 miljoner kronor.

– Det här är ett efterlängtat beslut och äntligen får vi till det kulturhus som politiken lovat sedan 2013. Jag är glad över budet, som är det högsta vi fick, och ger oss utrymme för reinvesteringar men också att det är en aktör som vi har positiv erfarenhet av. De har tidigare visat på stor hänsyn till konstnärerna i konstnärshusen då de följt sina löften vilket känns tryggt för kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M).

Landia har redovisat tankar och idéer som är i linje med områdets karaktär och kommunens mål om en utveckling av Gustavsbergs hamn som kulturellt nav, enligt majoriteten i Värmdö. Företaget har även ett väletablerat kontaktnät som visar att de på ett trovärdigt sätt har förutsättningar att förverkliga idéerna, tillägger de.

Värmdö kommuns plan är att hyra tillbaka delar av fastigheten för att skapa ett kultur- och upplevelsecentrum.

Försäljningen av fastigheten villkorades med återförhyrning i 15 år av 2 560 kvadratmeter av den totala ytan på 13 700 kvm.

Ärendet ska slutligen klubbas i kommunfullmäktige 14 april.

https://www.mitti.se/nyheter/inga-nya-besked-om-kulturhuset/reptkz!fy27XbhflfpXbC2apBQs7g/

https://www.mitti.se/nyheter/varmdo-kommun-vill-salja-gustavsbergs-porslinsfabrik/lmtdh!8384095/

https://www.mitti.se/nyheter/porslinsfabrikens-agare-vill-kopa-lokalerna-av-varmdo-kommun/lmtdi!8385851/