Bolaget bakom M/S Birger Jarl vid Stadsgårdskajen har tidigare hotats av saftiga böter. Foto: Mostphotos

KLART: Omtvistat hotellfartyg på Södermalm flyttar

Tvisten om hotellfartyget Birger Jarl, som legat vid Fotografiska museet på Stadsgårdskajen och gäckat staden, är nu till ända.

  • Publicerad 17:17, 12 sep 2019

Hotellfartyget M/S Birger Jarl, som staden tidigare i somras ville få bort från Stadsgårdskajen, tvingas nu flytta – senast 30 april nästa år, rapporterar Nyhetsbyrån Sirén.

Fartyget har enligt staden inte haft rätt att ligga vid kajplatsen sedan ett år tillbaka. Detta på grund av brister i brandsäkerheten som gör att fartyget inte haft rätt att bedriva hotellverksamhet. Och utan hotellverksamhet är fartyget att betrakta som en byggnad, vilket kräver bygglov – som inte finns. Uppgifter som tillbakavisats av M/S Birger Jarl, som överklagade stadens beslut.

Staden vill få bort hotellfartyg från Södermalm

Ulf Larsson, fartygschef på M/S Birger Jarl, har menat att fartyget inte ligger vid kajen permanent, och alltså inte är någon byggnad. Enligt honom har M/S Birger Jarl flyttat sig senast i maj.

Rederiet hade tidigare krävt drygt tre miljoner i ersättning avseende för mycket erlagd hamnavgift under flera år. Hamnbolaget i sin tur hade riktat en motstämning mot fartyget.

Men nu har alltså de båda parterna nått en förlikning. Senast 30 april 2020 ska fartyget vara borta från Stadsgårdshamnen. Fram till dess ska rederiet betala 53 000 kronor i hyra per månad.