Nytt polishus 2025. Idag ligger polishuset i Täby centrum. Det nya polishuset ska vara klart 2025. Foto: Maria Svensson

Klart: Nytt polishus ska byggas i Arninge

Placeringen av lokalpolisområde Södra Roslagens nya polishus har diskuterats länge. Men nu är diskussionerna över – platsen ska klubbas.

  • Publicerad 15:07, 27 maj 2021

Nu blir det mer centralt för alla medborgare.

Anna Ohlsson är chef för lokalpolisområde Södra Roslagen. Foto: Polisen

Frågan om var det nya polishuset, som idag ligger i Täby centrum, ska placeras har diskuterats länge. Ett förslag har varit att placera huset i Hägernäs, men så blir det inte. Nu är det bestämt att huset ska byggas på en kommunal tomt i Arninge vid handelsplatsen.

– Det kommer ligga nära livsnerven E18. Det är den utryckningsväg som vi använder för att snabbast ta oss till alla kommunerna i vårt område. Det håller också på att byggas ett nytt resecentrum där Roslagsbanan och bussar kopplas ihop i Arninge, så det kommer bli en bra knutpunkt för polishuset att ligga vid, säger Anna Ohlsson, chef för lokalpolisområde Södra Roslagen. 

Tidigare kritik mot flytt 

Mitt i har tidigare rapporterat om kritiken mot förslaget att flytta polishuset till Hägernäs. Både Täbybor och politiker har påpekat att polisen och deras service borde finnas så centralt som möjligt för invånarna.

Lokalpolisområde Södra Roslagen omfattar förutom Täby även Danderyd, Vallentuna, Vaxholm och Österåker. Enligt Anna Ohlsson kommer det planerade polishuset nu att bli mer centralt beläget för alla kommuner i polisområdet.  

– De som bor i Österåker, Vallentuna och Vaxholm har kanske inte tyckt att polishuset i Täby centrum har varit centralt. Nu blir det mer centralt för alla medborgare som vi är satta att serva, menar Anna Ohlsson. 

Hur kommer Täbyborna märka av flytten av polishuset?

– Täbyborna kommer inte märka någon större skillnad mot idag. Det enda är att idag när vi rycker ut så syns vi ju på torget, men sen kommer vi att börja synas vid Arninge handelsplats i stället, säger Anna Ohlsson.

På måndagen den 31 maj ska det formella beslutet klubbas på kommunstyrelsen möte. Planen är att polishuset ska vara färdigbyggt till 2025.

Kritik mot flytten av Täbys polishus