Klart: Nya biografen byggs mitt i Handen

Den biograf som planerats i Handens nya citykärna kommer att byggas vid Haninge centrum – som får en helt ny framsida mot Gamla Nynäsvägen. Enligt planerna ska bland annat det södra parkeringsdäcket överdäckas framöver.

  • Publicerad 08:27, 24 apr 2019

Artikeln har uppdaterats.

Haninge kommun skriver på sin hemsida att den nya biografen tillsammans med ett nytt block bostäder på gatuplan och nya kommersiella lokaler ska bli Haninge centrums nya västra framsida längs Gamla Nynäsvägen, där det i dag finns några serveringar, lite torgytor och parkeringsdäck.

Centrumentrén mot Gamla Nynäsvägen ska bli betydligt mer öppen genom biografen. Och planerna  är att det södra parkeringsdäcket ska överdäckas med nybyggena.

Inga parkeringsplatser ska försvinna i samband med projektet.

Detta är ett väldigt spännande steg

Petri Salonen (C), stadsbyggnadsnämndens ordförande i Haninge

– Detta är ett väldigt spännande steg. Hela Nynäsvägen är en otroligt viktig strategisk plats att utveckla och en biograf öppnar upp för en helt annan ”trafik”, säger Petri Salonen (C), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Fakta

Detaljplanen kring biografen väntas klubbas innan året är slut

Detaljplaneförslaget gick ut på samråd i veckan och ett samrådsmöte i pop-up-format ska hållas för allmänheten den 14 maj klockan 17-19 vid Haninge centrums västra entréer.

Vill man som Haningebo lämna synpunkter på projektet måste man vara snabb. Hela samrådsprocessen tar slut 22 maj.

Det går att kika på detaljplanen i kommunhuset och på kommunens hemsida.

Planen ska efter samrådet, bearbetas och gå ut för granskning senare i år. Redan innan året är slut tror stadsbyggnadsnämnden att planen har klubbats igenom.

Byggstart av biografen väntas till andra kvartalet 2020.

 

 

Källa: Haninge kommun
Visa merVisa mindre

När kan biografen börja byggas?

– Förhoppningvis under andra kvartalet 2020 och att den står klar ett år senare.

Vill bygga ner p-platserna i underjorden

Haninges politiker har i flera år planerat för en biograf inom Haningeterrassprojektet. SD är enda partiet i kommunfullmäktige som ställt sig negativa till de nu presenterade planerna på en biograf vid Haninge centrum.

– Vi måste ha aktiviteter och verksamheter på kvällarna och helgerna som attraherar människor att komma hit. För hela kommunfullmäktige är ambitionen med en biograf att göra staden mer attraktiv, säger Petri Salonen.

Centrumägarens och kommunens mer långsiktiga planer är att bygga ner parkeringsplatserna i underjorden.