Säljs. Regionen hoppas att antalet vårdplatser kan fördubblas när Bromma sjukhus lokaler är ute till försäljning. Foto: Mikael Andersson

Klart: Nu ska Bromma sjukhus säljas

När regionen nu lägger ut Bromma sjukhus till försäljning hoppas man att antalet vårdplatser ska fördubblas. Privata Stockholms sjukhem, som idag driver geriatriken på sjukhuset, är en av aktörerna som är intresserade av att utöka sin verksamhet.

  • Publicerad 08:55, 9 okt 2019

I torsdags förra veckan blev det klart att Region Stockholm lägger ut fastigheterna i Bromma sjukhus till försäljning. Turerna kring sjukhuset har varit många. 2018 skrev vi att regionens (tidigare landstinget) hälso- och sjukvårdsnämnd uppgav att det behövs cirka 190 vårdplatser till 2026 i regionen.

Enligt Charlotte Broberg (M), fastighets- och serviceregionråd, är förhoppningen att den här försäljningen ger dubbla antalet vårdplatser.

– Idag finns det 120 vårdplatser på Bromma sjukhus, vår förhoppning är att det kan bli det dubbla med den nya köparen. Samtidigt ser vi gärna att det tillkommer ett bra komplement, som ett äldreboende, säger hon.

Hälften av lokalerna står tomma

Idag bedriver privata stiftelsen Stockholms sjukhem samt hälso-och sjukvårdsförvaltningen vård i hälften av lokalerna. Den andra hälften av fastigheterna står i dagsläget tomma. Charlotte Broberg menar att det finns ett krav på köparen att det bedrivs vård i fastigheterna även i fortsättningen.

– Huvudalternativet är att aktören fortsätter att bedriva verksamheten inom ramen för vårdval, och vi är förhoppningsfulla till att Stockholms sjukhem är fortsatt intresserade och kan tänka sig att expandera, säger Charlotte Broberg.

Stockholms sjukhem har idag ett avtal med regionen gällande geriatrisk vård som löper ut sista april 2020. Eftersom det kan finnas flera aktörer som är intresserad av fastigheterna, ska en ny upphandling göras.

– Det är en öppen försäljningsprocess vilket innebär att det är priset som avgör. Samtidigt vill vi naturligtvis garantera att det blir bra kvalitet. Vi hoppas att försäljningen kan vara klar i slutet av mars nästa år, säger Charlotte Broberg.

Intresserad. Karin Thalén är sjukhusdirektör på Stockholms sjukhem och säger att man är intresserad av att utöka vården på sjukhuset. Foto: Karin Alfredsson

"Väldigt intresserade"

Enligt Karin Thalén, sjukhusdirektör vid Stockholms sjukhem, använder man sig av nästan hälften av kvadratmeterna på sjukhuset. Hon säger att stiftelsen är intresserad av att köpa fastigheten, alternativt hyra lokalerna om det blir en annan aktör som köper sjukhuset.

– Vi ser möjligheten att kunna utveckla de tomma lokalerna som finns, antingen om det blir mer sjukvård eller kanske äldreomsorg. Finns det ett behov av det diskuterar vi gärna det med Region Stockholm, Bromma stadsdel och staden, säger Karin Thalén.

Samtidigt säger hon att de tomma lokalerna är i behov av renovering, och att man inte har sett villkoren för en eventuell upphandling än.

– Vi är väldigt intresserade av att fortsätta bedriva geriatrisk vård på Bromma sjukhus, och för sedan länge en dialog med regionens fastighetsbolag Locum som ansvarar för försäljningen.