På torsdagsförmiddagen den 28 april beslutade Svenska bostäder slutligen att sälja Vällingby centrum.

Det är fastighetsbolaget Nrep som köper centrum, för en prislapp på 1,68 miljarder kronor. Enligt fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) är det den största enskilda fastighetsaffär som Stockholms stad gjort.

– De är bättre lämpade att driva centrum framåt i en orolig tid och aktören visar på seriositet. Vi kommer kunna finansiera 1 000 nya bostäder genom försäljningen. Nu kan vi styra in fastighetsbeståndet på kärnverksamhet, säger Dennis Wedin på en pressträff på torsdagen.

https://www.mitti.se/debatt/debatt-stoppa-utforsaljningen-av-vallingby-centrum/repvdA!MqXApgXWJnFHaTGdS7oFUQ/

"Finns en bra mix i dag"

I köpet ingår 80 000 kvadratmeter kommersiell yta, varav 43 000 kvadratmeter butiksyta (se faktaruta). Köparen Nrep grundades 2005 och förvaltar och vidareutvecklar centrumverksamheter.

– Vi vill ta in stadsdelen i centrum och ser fram emot utveckla en mötesplats där man bor och verkar med människan i centrum, säger Rickard Svensson Dahlberg, medgrundare och partner på Nrep, och fortsätter:

– Det finns redan i dag en bra mix av butiker i centrum, men det finns också lokaler tillgängliga för verksamheter som i dag ligger runt om Vällingby centrum. Vi ser också utrymme för fler restauranger, men också för fler vård-, tandläkar- och skollokaler. Det byggs mycket bostäder runt Vällingby centrum och folk kommer behöva ha denna service.

Nrep äger och förvaltar sedan tidigare fem centrum i Stockholmsområdet: Ekerö centrum, Viksjö centrum, Näsbypark centrum, Handelsplatsen Rondellen i Upplands Väsby samt Saltsjöbaden centrum.

2020 skrev Svenska bostäder ned värdet på Vällingby centrum med 220 miljoner kronor och den senaste värderingen som var offentlig låg på 1,7 miljarder kronor. Anbudstiden gick ut den 6 oktober i fjol.

Nedan kan du läsa mer om försäljningen:

https://www.mitti.se/nyheter/vallingby-centrum-kan-saljas-innan-sommaren/repvco!PH6Xd05zGYJ2p44l2z0Jw/

https://www.mitti.se/nyheter/hemlighetsfullt-om-buden-pa-vallingby-centrum/repujg!0G30My1WfQkLBCVPUe8x4g/

https://www.mitti.se/nyheter/hard-kritik-nar-vallingby-centrum-ska-saljas-i-miljardaffar/lmsjk!7110997/

https://www.mitti.se/nyheter/vallingby-centrums-varde-skrivs-ned-med-220-miljoner/repucs!z43MCPsRi1oxwvQoMlBWbw/