Framtid. Täbys bibliotekschef Heli Renman har varit med och jobbat fram förslagen. Foto: ROLF ANDERSSON

Klart - nu har biblioteksbeslutet tagits

Diskussionerna kring en kommande biblioteksutveckling har varit många sedan april i år. Nu har politikerna enats om ett beslut.

  • Publicerad 11:04, 15 sep 2016

I april kunde Täby Nyheter avslöja att en förändring väntar för Täbys bibliotek.

Efter att politikerna varit tydliga med att de vill se en utveckling för biblioteken kom bibliotekschefen Heli Renman fram till tre olika förslag med hjälp av sin personal, där alla förslag innebar att stänga ner något eller några av de mindre filialerna.

LÄS MER: Flera Täby-bibliotek hotas av nedläggning

– Det handlar om att få huvudbiblioteket bättre. Vi vill göra en biblioteksutveckling, det är alla parter i Täby överens om, sa Robert Stopp (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, till Täby Nyheter i Augusti.

Beslutet skulle tas av kultur- och fritidsnämnden den 18 april, men frågan gick över till kommunalråden.

Nu har politikerna enats i biblioteksfrågan - och beskedet blev ett oväntat sådant.

– Det blir ingen nedläggning av några bibliotek, i stället blir det en satsning där man tillför drygt två miljoner kronor så att man kan få till söndagsöppet på huvudbiblioteket och Näsbyparks biblioteket, säger Hans Ahlgren (L), kommunalråd och gruppledare för Liberalerna.

– Vi tillför också medel för att förbättra programverksamheten.

Hans Ahlgren berättar också att de tänker införa ett system med meröppet, vilket ska göra biblioteken tillgängliga utöver ordinarie öppettider för studier och läsning.

– Man har sitt lånekort, sedan får man en kod och kan då få tillgång till biblioteken när det är obemannat. Vi vill pröva det här för att göra biblioteken mer tillgängliga, säger Hans Ahlgren (L).

De här var de olika alternativen:

Alternativ A: Huvud­biblioteket, Täby Kyrkby och Näsbypark blir kvar. Biblioteken i Hägernäs, Gribbylund och Skarpäng läggs ner.

Alternativ B: Huvud­biblioteket och biblioteken i Täby Kyrkby, Näsbypark och Gribbylund blir kvar. Hägernäs och Skarpängs bibliotek stänger ner.

Alternativ C: Hägernäs och Skarpängs bibliotek stänger ner. Förutom ­Huvudbiblioteket, Täby Kyrkby, Näsbypark, och Gribbylund är en önskan att också öppna ett bibliotek i Arninge/Ullna.

Visa merVisa mindre