LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson avgick efter sju timmar – vill bli statsminister igen

En tår föll för Magdalena Anderssons kind när Nooshi Dadgostar (V) klockan 09.49 på onsdagsförmiddagen berättade för riksdagen att Nackabon skulle bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Tårarna fortsatte att trilla när Annika Hirvonen (MP) påminde om att det har tagit 100 år från att Sverige införde allmän rösträtt och de första kvinnliga riksdagsledamöterna valdes in till att en kvinna når den högsta posten.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna var emot. Men Socialdemkraterna och Miljöpartiet för, samtidigt som Centerpartiet och Vänsterpartiet valde att lägga ner sina röster.

Flera riksdagsledamöter ställde sig upp och applåderade när Andreas Norlén (M) klockan 10.02 smällde med talmansklubban och sa:

– Eftersom mindre än hälften av riksdagens ledamöter har röstat nej har riksdagen godtagit förslaget att utse Magdalena Andersson som statsminister.

”Väldigt rörd”

Hon medgav att hon blev ”väldigt rörd”.

– Jag har blivit framröstad till Sveriges första kvinnliga statsminister och jag vet vad det betyder för flickor som växer upp i vårt land, det är klart det gör mig berörd. Jag har också vuxit upp som flicka i Sverige och Sverige är ett ojämställt land. Det är mycket bättre nu än när jag växte upp på 70-talet. Min upplevelse när jag växte upp på 70-talet och de upplevelser jag har haft med mig i livet och den förbättring som jag har sett när det gäller jämställdhet – det känns naturligtvis när man sitter där i en statsministeromröstning, sa hon senare på onsdagsförmiddagen när hon höll sin första presskonferens som statsminister.

Har det varit en drivkraft att nå så här långt?

– Min drivkraft är att förbättra Sverige att alla som växer upp i Sverige ska kunna växa och våga drömma stora drömmar oavsett vilka föräldrar man har, oavsett var föräldrarna är födda eller om man är kille eller tjej att jag råkar bli Sveriges kvinnliga statsminister är bara lite ”on top of that”. Men det är klart att det känns speciellt.

Hon meddelade att hon de tio månaderna som återstår till nästa val vill fokusera på tre områden: ”bryta segregationen och tränga tillbaka det våld som plågar Sverige”, minska klimatutsläppen och ”ta kontroll över välfärden” med ”trygga socialförsäkringar och pensioner”.

– Sverige är ett fantastiskt land! Det finns så mycket som vi kan vara stolta över i Sverige. Men det är också tydligt att vi står inför flera allvarliga problem och jag står redo för att leda en regering gör det som krävs för att vi ska ta itu med detta.

Centern släppte fram Magdalena Andersson

Magdalena Andersson, valdes nyligen till partiledare för Socialdemokraterna efter att Stefan Löfven avgått.

Den 11 november gav riksdagens talman Andreas Norlén (M) henne i uppdrag att sondera möjligheterna att bilda en ny regering. Därefter har hon förhandlat med Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet för att försöka få ihop 175 riksdagsledamöter som kan tänka sig henne som statsminister.

Efter en uppgörelse om höjda pensioner till Sveriges fattigaste pensionärer fick hon på tisdagskvällen Vänsterpartiets stöd. Frågan var om vänstersvängen skulle skrämma bort Centerpartiet. Men partiledaren Annie Lööf (C) som också är Nackabo. meddelade på en presskonferens på onsdagsmorgonen att partiet släpper fram Magdalena Andersson som statsminister.

– Vi tycker att Sverige behöver en regering fram till nästa val. Av den anledningen kommer vi i dag rösta för att Sverige får sin första kvinna som statsminister, säger Annie Lööf.

Däremot vill Centern inte rösta på Socialdemokraternas budget.

– Vi kommer inte att stödja en budget som i dess helhet är förhandlad med Vänsterpartiet, säger Annie Lööf.

”Hon vet att Nacka och Sverige kan bättre”

Nackas oppositionsråd Khashayar Farmanbar (S) jublar över att en partikamrat från Nacka blir Sveriges mäktigaste politiker.

”Hon blir en av de mest kompetenta statsministrarna Sverige har haft. Hon har lyft fram tydlig fokus på välfärden. Det är viktigt för alla våra skolor och äldreboende, i synnerhet för en kommun som Nacka. Hon är också tydlig med att ingen sten ska lämnas orörd för att bekämpa segregation och öka tryggheten. Det kommer att påverka oss positivt. Jag är stolt och känner framtidshopp för vårt land. Hon vet att Nacka och Sverige kan bättre”, skriver han i ett sms till Mitt i.

”Dålig för oss i Nacka”

Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) är mer ambivalent.

”Roligt att ännu en Nackabo är framgångsrik och det är på tiden att en kvinna blir statsminister. Men främst är hon ju Socialdemokrat och vill driva en politik som är dålig för oss i Nacka; strypt valfrihet i skolan, ingen Österled men hårdare skatteutjämning. Sen kan man ju fråga sig varför så många ledande socialdemokrater bor i blåa Nacka och inte i röda Botkyrka…”