PLÖTSLIGT HÄNDER DET. Nu tar Väsbyhem över gamla Medborgarhuset på Centralvägen. Huset ska rivas och ge plats åt bostäder och "en kommersiell mix". Foto: Charlotte Arwedsson

Klart: Medborgarhuset i Väsby rivs

Efter många turer och flera år av förfall är det äntligen klart: Väsbyhem tar över gamla Medborgarhuset – som nu ska rivas. Här är nya ägarens planer.

  • Publicerad 08:57, 6 okt 2021

Det här är en viktig pusselbit för den fortsatta utvecklingen av hela Väsby.

Många har undrat varför det inte hänt något med det gamla Medborgarhuset på Centralvägen. Huset, som stått tomt i sex år, inhyste tidigare bland annat kafé, rockklubb och restaurang.

Men nu är det alltså klart att det kommunala bostadsbolaget Väsbyhem tar över fastigheten – genom en bytesaffär med Peab, som varit ägare sedan 2013. Affären innebär att Väsbyhem förvärvar Medborgarhuset och Peab förvärvar byggrätter för bostäder och en förskola i byggprojektet Hasselnöten i Sigma.

Varför har det tagit så lång tid?

– Fastigheten har en komplex status, då den har varit del i ett markbyte redan tidigare. Men vi har haft en bra dialog med Peab, en aktör som varit verksam i Väsby under lång tid och som också satsar långsiktigt här. Vissa saker tar lång tid, säger Oskar Weinmar (M), kommunstyrelsens ordförande,

Huset, som har förfallit, kommer dock att rivas.

– Den befintliga byggnaden på Centralvägen är bortom räddning och har efter vad jag förstått varit så under en längre tid. Men nu får kommunen till slut rådighet över fastigheten och kan säkra så att det blir riktigt bra, säger Oskar Weinmar.

Planen är en fastighet med bostäder längst upp och en publik del i botten.

– Genom att vi bygger bostäder kan vi även bekosta lokaler i bottenplan. Vilken typ av verksamhet det blir är för tidigt att säga, om det blir kafé, restauranger eller något annat.

Väsbyborna får tycka till

Väsbyborna kommer att få tycka till om husets gestaltning och innehåll.

– Vi vet att denna plats betyder mycket för många och det engagemanget vill vi gärna ta tillvara. Vi hoppas att Väsbyborna har ytterligare lite tålamod med det viktiga arbete som nu ligger framför oss, innan vi kan inviga ett helt nytt bostadshus i allra bästa läge, säger Christine Hanefalk (M), ordförande i Väsbyhems styrelse.

– En så här central byggnad ska inte stå tom, vi ser fram emot att utveckla platsen med både bostäder och en spännande kommersiell mix.

Byggdes 1962

Väsbys medborgarhus på Centralvägen 9 byggdes 1962 och har en historia av att inhysa en rad olika verksamheter, men sedan 2015 har huset stått tomt.

Peab förvärvade fastigheten från kommunen 2013 och den gemensamma ambitionen var att planlägga fastigheten för bostads- och centrumändamål.

Men sedan hände inte mycket. Förrän nu, när Väsbyhem får Medborgarhuset mot att Peab får byggrätter till bostäder och förskola i Sigma.

Källa: Väsbyhem

Visa merVisa mindre

TOMT. Många har undrat varför det inte hänt något med det gamla Medborgarhuset på Centralvägen. Huset, som stått tomt i sex år, inhyste tidigare bland annat kafé, rockklubb och restaurang. Foto: Väsbyhem