Klart med tillstånd för ny friskola – mot kommunens vilja

Sollentuna kommun vill inte att ytterligare en friskola startar här. Men när förvaltningsrätten gav grönt ljus till Nordic International School AB missade kommunen att överklaga.

  • Publicerad 13:56, 12 maj 2022

Vi kunde inte ha skrivit överklagan på annat sätt, vi fick fram det vi ville ha sagt.

– Det är oerhört olyckligt. Nu blir det inte prövat, eftersom någon överklagan aldrig lämnades in, säger Anton Lindgren (S), oppositionsråd i Sollentuna.

Även utbildningsnämndens ordförande Soley Akzöz Lithborn (M) beskriver det som ”olyckligt” att domen från förvaltningsrätten inte nådde utbildningskontoret innan tidsfristen för överklagan redan hade löpt ut.

– Ja, vi skulle gärna ha velat överklaga. I det här fallet var det den mänskliga faktorn och ibland sker det tyvärr misstag, säger hon

Mitt i berättade i oktober att Nordic International fått tillstånd att starta friskola i Sollentuna trots att kommunen sagt tydligt nej i sitt yttrande till Skolinspektionen.

Skolinspektionen godkände friskola mot kommunens vilja

"De bara körde över oss"

Det borgerliga styret i Sollentuna har i grunden en positiv inställning till friskolor, men den här gången sa man nej då det redan finns fem friskolor med internationell profil i kommunen.

– Tidigare har Skolinspektionen alltid respekterat vår vilja så jag blev väldigt förvånad då de bara körde över oss, sa Soley Aksöz Lithborn då.

En enig utbildningsnämnd argumenterade i sitt remissvar till Skolinspektionen att ännu en friskola med internationell prägel ”medför påtagligt negativa organisatoriska, ekonomiska och pedagogiska följder på lång sikt”, men det hjälpte alltså inte.

Inte heller i förvaltningsrätten fick kommunen gehör då rätten menade att kommunen i sin överklagan inte lyckats påvisat hur följderna skulle ha bestående karaktär och därmed var påtagligt negativa.

Anton Lindgren är kritisk till hur ärendet sköttes eftersom förvaltningsrätten skriver i sin dom att beslutet hade kunnat bli ett annat om kommunen hade gett ett bättre underlag för sina argument. Soley Aksöz Lithborn håller inte alls med.

– Vi kunde inte ha skrivit överklagan på annat sätt, vi fick fram det vi ville ha sagt, säger hon.

Det är emellertid inte säkert att friskolan startas i Rotebro, eller ens över huvud taget, förklarar Erik Ramberg, etableringschef på Watma education AB som äger Nordic international AB.

– Vårt tillstånd gäller i Sollentuna, inte just för Rotebro men det var där vi hade en lokal som var aktuell. När kommunen överklagade pausade vi vår etablering. Just nu prioriterar vi en ny skola på Stora Essingen och en i Ystad. Men sedan kanske vi återupptar planerna i Sollentuna, säger han.

Erik Ramberg menar att det visst finns utrymme för ytterligare en friskola i Sollentuna.

– Vi ser att det finns ett stort behov av skolor rent generellt, men också av just det vi erbjuder. Dessutom är Sollentuna en snabbt växande kommun, säger han.

Redan tillräcklig kapacitet

Sollentuna har i dag 6 756 elever i grundskolan i årskurserna 4–9. Enligt kommunens befolkningsprognos kommer det att finnas 6 666 elever i grundskolan i årskurserna 4–9 år 2026.

Kapaciteten förväntas vara tillräcklig i årskurserna 4–9 de kommande tio åren.

En etablering av en ny skola skulle därmed vara beroende av ”en mycket stor andel inpendlande elever till den planerade skolenheten för att inte medföra negativa konsekvenser för balansen mellan utbud och efterfrågan på skolplatser i kommunen”, enligt Sollentuna kommun.

Visa merVisa mindre

Regeringen föreslår kommunalt veto

I propositionen ”Ett mer likvärdigt skolval” föreslås att kommuner ska ha ett slags veto och säga nej till en ny friskola, även om den har godkänts av Skolinspektionen.

Lagförslaget planeras att läggas fram i juni, men i april meddelade M, SD, C och L att partierna kommit överens om att rösta nej så att det inte går igenom i riksdagen.

Fler elever per lärare

Nordic International School AB ingår i den större koncernen Watma education AB och har i dag skolor i Kalmar, Karlstad, Norrköping, Trollhättan och Växjö.

Under 2022 planerar koncernen att öppna nya skolor i Ystad och på Essingen, och senare även i Sollentuna.

Fullt utbyggd ska den nya skolan i Sollentuna kunna ta emot 528 elever i årskurserna 4–9.

Att profilen är internationell betyder att upp till hälften av undervisningen ska hållas på engelska. Skolorna särskiljer sig enligt egen utsago genom att ha höga krav på ordning och reda och ha skoluniform för elever och klädkod för personalen.

Nordic-skolorna har större klasser med fler elever per lärare än de kommunala skolorna i Sollentuna.

De har även betydligt lägre andel lärare med pedagogisk högskoleexamen och färre studie- och yrkesvägledare bland sina anställda.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

”SL:s biljettsystem är otydligt”

Nyheter Slukade alla biljetter på en gång Bengt Cederfelt trodde att det gick att köpa ett antal resor i SL-appen att "ha på lager", precis som med det nya gröna SL-kortet. Men inte. Allihop drogs när han aktiverade biljetten.tisdag 24/5 8:46

Malmparkens dag firas i dagarna två

Nyheter Syftet är att skapa ökad framtidstro och trygghet På lördag och söndag, den 28 och 29 maj, är det dags för Malmparkens dag i Tureberg.tisdag 24/5 7:12

Två pojkar döms för förnedrande rån

Nyheter Hotade drabbad tonåring till livet En tonåring blev slagen, sparkad och hotad då han rånades av två jämnåriga pojkar i Rotebro i november 2020. Rånet hade dessutom förnedrande inslag och filmades av gärningsmännen. Nu har de båda...måndag 23/5 15:21