Hårt pressad. Thomas Waldetoft, klubbchef i Turebergs FK, en av klubbarna som undertecknat brevet till kommunstyrelsens arbetsutskott. Turebergs FK räknade redan i juni med att tappa cirka 1,8 miljoner kronor i intäkter under 2020. Foto: Michael Folmer

Klart med nytt stödpaket till föreningslivet

Föreningarna i Sollentuna går på knäna på grund av coronapandemin och myndigheternas nu än mer omfattande rekommendationer. På onsdagen beslutade kultur- och fritidsnämnden om två stödåtgärder för att rädda klubbarnas ekonomi.

  • Publicerad 16:00, 19 nov 2020

– Jag är väl medveten om det ekonomiskt pressade läget för många föreningar, och jag är glad att vi tog det här beslutet, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Magnus Ramstrand (KD).

Beslutet omfattar två stödåtgärder.

Den ena är hyreslättnader i form av nolltaxa i alla kommunala idrottsanläggningar för bidragsberättigade barn- och ungdomsföreningar.

Den andra är att aktivitetsstöd betalas ut för barn- och ungdomsaktiviteter i samma omfattning som tidigare, trots att pandemin har begränsat aktiviteterna.

Vädjande brev

Samma stöd beslutade nämnden om i maj, då för perioden fram till den 31 augusti.

Efter det har 16 idrottsföreningar beskrivit sin tuffa ekonomiska situation och vädjat om fortsatt stöd ända till den 30 juni 2021 i ett gemensamt brev till kommunstyrelsens arbetsutskott.

Nu blir de alltså bönhörda, åtminstone ett tag. Onsdagens beslut i kultur- och fritidsnämnden gäller perioden 1 september–31 december. Hur det blir sedan återstår att se.

Att betala ut aktivitetsstöd i höst på samma nivå som tidigare innebär ingen extrakostnad för kommunen då aktivitetsbidraget ligger i budgetramen.

"Har utrymme i budgeten"

Nolltaxa i kommunens idrottsanläggningar ger däremot en kostnad, i form av ett intäktsbortfall, på 1 075 000 kronor. Pengarna kan dock tas inom ramen för kultur- och fritidsnämndens budgetram för 2020.

– Vi ser att vi har utrymme i budgeten eftersom det har varit låg aktivitet på många fronter under året och vi har haft förseningar i att tillträda nya idrottshallar som gjort att vi fått lägre hyreskostnader. Förhoppningsvis blir det här en positiv injektion för föreningslivet i en annars mycket mörk period, säger Magnus Ramstrand.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Forskare från Sollentuna söker svar om covid-19

Nyheter "Hoppas bidra till forskningsresultat som kan rädda fler liv" Hjärt- och kärlsjukdom och vissa lungsjukdomar ger ökad risk för allvarliga komplikationer för dem som drabbas av covid-19. Därför har Hjärt-Lungfonden delat ut ett akutanslag till PhD Daniel...fredag 27/11 10:50

Person påkörd av buss på fredagsmorgonen

Nyheter Oklara skador En person är förd till sjukhus efter att ha blivit påkörd av en buss i Sollentuna.fredag 27/11 7:48

”Köpare” tog telefon och sprang

Nyheter De hade stämt träff i onsdags klockan 14.30 i Tureberg där säljaren lämnade över sin mobiltelefon till köparen för att han skulle kunna kontrollera den. Men köparen lämnade aldrig tillbaka telefonen...fredag 27/11 6:40