Nu säljs Bromma sjukhus. Prislapp: 570 miljoner. Foto: Arkivbild

Klart med försäljning av Bromma sjukhus

Efter hård debatt och en hel del kritik står det nu klart: Försäljningen av Bromma sjukhus genomförs. På tisdagen klubbades beslutet i regionfullmäktige. – Det här möjliggör mer vård och omsorg i Bromma men även i hela västra Stockholm, säger Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd.

  • Publicerad 14:43, 25 mar 2020

Beslutet innebär att fastighetsbolaget Vectura AB köper Bromma sjukhus för 570 miljoner kronor. Oppositionen ville stoppa, eller åtminstone skjuta upp beslutet genom en bordläggning.

S: ”Ingen garanti för fortsatt vård”

Oppositionsregionrådet Talla Alkurdi (S) konstaterar att behovet av vårdplatser för svårt sjuka äldre i Stockholm ökar.

– Att i det läget sälja ut ett helt sjukhus med över 100 vårdplatser är vansinnigt. I och med försäljningen kan vården endast garanteras i fem år till, efter det finns inga garantier för att det kommer bedrivas vård i byggnaden, säger hon.

”Mitt i coronaepidemin”

Vänsterpartiets regionråd Anna Sehlin kallar beslutet för ansvarslöst.

– De blågröna vill sälja fungerande sjukhuslokaler mitt i coronapandemin när vi akut behöver fler vårdplatser. Ingen vet hur många som kommer att bli sjuka eller hur många intensivvårdsplatser som behövs. Vi har förmodligen för få platser, säger hon.

Även Sverigedemokraterna röstade emot försäljningen, men det räckte inte för att stoppa den.

Löftet: Upprusta och utveckla

Idag hyrs hälften av lokalerna i Bromma sjukhus av regionens hälso- och sjukvårdsförvaltning samt Stiftelsen Stockholms sjukhem.

De övriga ytorna är tomma och i behov av renovering. Köparen Vectura har sagt sig vilja genomföra en upprustning för att ”erbjuda ett nytt vård- och omsorgsboende samt ytterligare vårdverksamhet”.

– Det är bra att långsiktiga aktörer vill vara med och ta ansvar för att bygga ut sjukvården i en växande Stockholmsregion, säger Tobias Nässén.