Förskolan Pärlan lades ned i augusti. Nu blir det korttidsboende för flyktingar. Foto: Danderyds kommun

Klart med flyktingboende i Djursholm

Danderyd kommer i november att kunna ta emot 70 asylsökande flyktingar i en nedlagd förskola på Bragevägen i Djursholm. Det blir kommunens första flyktingboende.

  • Publicerad 16:16, 26 okt 2015

På ett extramöte under måndagen tog kommunstyrelsens arbetsutskott beslut om att öppna ett tillfälligt boende för 70 asylsökande. Det ska ske i nedlagda förskolan Pärlans lokaler i Djursholm.

– Tjänstemännen har gjort en inventering och den nu tomma förskolan Pärlan är en lämplig ledig lokal och som snabbt kan ställas om för asylboende, säger kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M).

Ärendet skyndas på genom att det omedelbart justerades. Beslutet är nu skickat till Migrationsverket och Länsstyrelsen i Stockholm.

– Det känns bra, säger Reichenberg. I den här akuta situationen måste alla ställa upp och jag är glad att vi lyckats få fram de här lokalerna. Nu är det upp till Migrationsverket när de behöver få igång verksamheten. Nu behöver det lösas med sängar och rekrytering av personal.

Tidigare planerade kommunen äldreboende på marken där Pärlan bedrivit sin verksamhet. Lösningen med flyktingboende i dessa lokaler är endast en temporär lösning fram till juni nästa år. Sedan ska den tidigare förskolan rivas för att ge plats för äldreboendet.

– Vi får hitta en ny lösning för flyktingboende efter detta. Man vet ju aldrig hur länge den akuta krisen pågår, säger Reichenberg.