Ordningsvakterna kommer till Liljeholmen. Foto: Mostphotos

Klart: Liljeholmen får mobila ordningsvakter

På onsdagen fick Hägersten-Liljeholmen stadsdel tillstånd att använda sig av kommunens mobila ordningsvakter. Men vakterna får ännu inte patrullera i Nybohov.

  • Publicerad 15:04, 5 sep 2018

På onsdagen fick Hägersten-Liljeholmen stadsdel tillståndet man väntat på – Stockholms stads mobila ordningsvakter får patrullera och ingripa i Trekantsparken, Liljeholmen, Fruängen och Västertorp.

Däremot har stadsdelen fortfarande inte fått tillstånd för Nybohov.

I måndags hölls ett uppstartsmöte för projektet Platssamverkan Liljeholmen där olika aktörer i stadsdelen samverkar för att öka tryggheten. Förutom stadsdelen medverkar även polisen och representanter för Campus Liljeholmen, Liljeholmens företagarförening, Citycon, SL, MTR, Svenska kyrkan, SHIS, parkingenjörer, preventionssamordnare, fältassistenter och ordningsvakter.

– Jag tror att det är positivt och får en lugnande effekt för medborgarna, säger Abit Dundar (L) vice ordförande i stadsdelsnämnden.

Men bara ordningsvakter räcker inte, anser han.

– Vi måste också fortsätta jobba långsiktigt och till exempel agera snabbt på ungdomsbrottsligheten och samverka mer i stadsdelen.

Även Jessica Jormtun (MP) ordförande i stadsdelsnämnden är nöjd och tycker att ordningsvakterna blir ett bra komplement till andra trygghetsskapande åtgärder.

– Det är bra att vi nu får de ambulerande ordningsvakterna på plats. De fungerar som ett komplement till övriga trygghetsinsatser, som exempelvis satsningar på fler fältassistenter och på socialtjänsten som vi satsat stort på under den här mandatperioden. Och utöver insatser i den fysiska miljön som har stor betydelse för den upplevda tryggheten.