Lidingö kan bli första stockholmskommun med tiggeriförbud. I Täby och Danderyd finns förslag om lokala förbud. I centrum ska förbudet gälla. Foto: Melina Reid

Klart: Lidingö går vidare med tiggeriförbud

Nu är det klart att förslaget om tiggeriförbud går vidare till kommunfullmäktige. – Vi hade hellre använt tiden till att diskutera viktiga kommunala frågor istället för en fråga som bör hanteras på nationell nivå, säger Patrik Buddgård, gruppledare för Centerpartiet.

  • Publicerad 20:03, 9 sep 2019

I kväll stod det klart att Lidingö tar ytterligare ett steg mot tiggeriförbud. Ärendet röstades igenom i kommunstyrelsen och ska nu upp i fullmäktige den 30 september. Lidingö kan därmed bli den första Stockholmskommunen att införa ett lokalt tiggeriförbud.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Lindingöpartiet röstade för förslaget. Sverigedemokraterna är också för förslaget, men får inte rösta i kommunstyrelsen. Övriga partier röstade emot.

– Vi hade hellre diskuterat viktiga kommunala frågor som verkligen berör Lindingöborna istället för en fråga som bör behandlas på nationell nivå och inom EU, säger Patrik Buddgård, gruppledare för Centerpartiet.

Förbud på nio platser

Förbudet kan införas genom en revidering av de lokala ordningsstadgarna. Enligt förslaget lägger man i dessa ett förbud mot tiggeri på nio platser i staden:

  • Rudboda torg
  • Källängstorget på Näset
  • Lidingö centrum
  • Torsviks torg
  • Baggeby torg
  • Larsbergs centrum inkl. ICA Kvantum
  • Området i Högsätra vid Willys och Max
  • Skärsätra torg Breviks centrum
  • Området i Käppala vid ICA Supermarket

Enligt tidigare uppgifter är uppskattningsvis tio tiggare verksamma på dessa platser.

Öns politiker är splittrade i frågan. Moderaterna, Lidingöpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är för förbudet medan Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot.

Liberalerna är som enda majoritetsparti emot tiggeriförbudet. De har inte ändrat sin ståndpunkt i frågan sedan de gick över från opposition till majoritet efter valet förra året.

Omröstningen kan bli rysare

30 september är nästa anhalt på vägen mot ett lokalt tiggeriförbud. Då röstas det i frågan på kommunfullmäktige och ett eventuellt beslut kan sjösättas.

Mandatmässigt kan omröstningen bli en rysare. Av de 51 mandat som är fördelade i fullmäktige innehas 25 mandat av politiker som genom sin partitillhörighet kan förväntas rösta mot förbudet och 26 mandat av politiker som av samma anledning kan förväntas rösta för.

FÖR:

M: 13 mandat

Lp: 7 mandat

Kd: 3 mandat

Sd: 3 mandat

= 26 mandat

MOT: 

C: 9 mandat

L: 6 mandat

S. 5 mandat

Mp: 3 mandat

V: 2 mandat

= 25 mandat

Lidingöborna är också de splittrade i frågan. Såhär har snacket gått i lokala sociala medier:

👎”De som tigger på Lidingö är en nyttig påminnelse om hur otroligt priviligerade vi som inte behöver tigga är!
Och bara de som vill ge, gör det. Det är som att förbjuda generositet.”

👍”Givetvis ska vi ha ett tiggeriförbud. Allt för många människor utnyttjas i denna verksamhet!”

Facebook