Under 1640-talet donerades ön många av er bor på av kronan till Stockholm – då med namnet Munklägret.

Först var tanken att döpa den till Karlsholmen till Karl XI:s ära, men han hade ett eget förslag. ”Efter Riddarholmen ligger här vid Staden, Drottningholm ett stycke härifrån, varför må icke Kungsholmen ligga däremellan?”

År 1672 ska församlingen Kungsholmen ha invigts.

– Jag drar historien om att Kungsholmen grundades 1672 för alla som köper en hoodie eller keps här. Och ändå hade jag inte tänkt på att det var 350 år sedan förrän en kund sa att hon var född 1972 och skulle fylla 50 år.

Det säger Malin Nordström som driver designbutiken Hantverkargatan Arton. Där säljer hon bland annat de populära tröjorna och huvudbonaderna med ”Kungsholmen 1672” på.

Inget napp

Hon skrev till stadsdelsnämnden att årsdagen borde uppmärksammas, men fick inget napp.

I stället skapade hon och designern Maria Holmer Dahlgren en jubiluemsbricka för att fira 350-åringen. Malin tycker att årsdagen ger perspektiv på tillvaron i dessa kristider.

– Här ligger Kungsholmen som överlevt pest, kolera, världskrig, pandemi och alla möjliga finans- och oljekriser. Sett i backspegeln är det ”jaja, vi överlever nog det här också”.

På brickan syns bland annat Piperska trädgården, Västerbron, Graverska huset och Västermalmsgallerian.

– Om jag går förbi landstingshuset kan jag inte låta bli att känna ”fan vad häftigt ändå, hur länge har det stått här?” Sedan googlar jag. Så det kändes naturligt att ta fram den här brickan.

Varför är du sådan Kungsholmspatriot?

– Det är nog att jag är från en småstad. Det är häftigt att flytta till en storstad, men man vill känna sig hemma och den här delen av Kungsholmen är unik för nästan alla företag här är privatägda.

– För mina barn har det varit som att växa upp i en småstad. Jag vet att alla som mina döttrar möter på gatan vet vilka de är. Man hälsar på varandra, tar ansvar för sitt område. Det tror jag är sällsynt i en storstad och något jag vill värna om.