Huset ligger på Björngårdsgatan vid Fatbursparkens nordvästra hörn, mot Mariatorget. Foto: Lisa Bonnichsen

Klart: Kulturklassade kåken blir restaurang

Nu är det klart. Det blir restaurang och hotell i kulturkåken vid Fatuburen, Oscar I:s minne även kallad ”Stiftelsen. Prislappen: 110 miljoner kronor.

  • Publicerad 09:25, 24 aug 2018

Sedan i våras har det kulturklassade huset varit till salu. Nu meddelar staden att fastighetsbolaget Vasaparken köper huset för 110 miljoner kronor för att göra hotell och restaurang.

– Vi är väldigt glada att denna fantastiska byggnad, mitt på Södermalm, snart kan öppnas upp för stockholmarna och besökare från hela världen. Hotellet och restaurangen kommer skapa liv och rörelse och bidra positivt till hela området runt Fatbursparken, säger Stefan Hansson (S) fastighetsnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

Stiftelsen uppfördes som vårdbyggnad på 1870-talet och har sedan 1950-talet ägts av Stockholms stad. Lokalerna har sedan 2016 stått tomma, då senaste hyresgästen Trafikverket flyttade ut när arbetet med Citybanan avslutades.

Staden vill inte längre ha kåken

Staden har sedan dess gjort en utredning, och kommit fram att man inte längre har användning för huset.

– Kommunen ska ha fastigheter där det finns kommunala verksamheter. Vi har hört oss för i kommunens förvaltningar och bolag och sett att det inte finns något behov, har Åsa Öttenius, förvaltningschef på fastighetskontoret tidigare sagt till Mitt i.

Kravet på en köpare har varit att byggnadens stora kulturhistoriska värde ska bevaras.

– Det är en spännande fastighet i ett bra läge. Jag tror att vi kan skapa ett bra hotell och restaurang tillsammans med en operatör, säger Jacob Åhman, ansvarig för Stockholmsregionen hos Vasaparken till Mitt i.

Öppnar 2020

Konceptet för hotellet och restaurangen är ännu inte spikad.

Planen är att öppna år 2020. Först måste dock försäljningen först officiellt godkännas av politikerna i fastighetsnämnden.

Fakta

Blåklassat kulturminne

Byggdes 1873 som vårdbyggnad för Stiftelsen Konung Oscar I:s Minne på initiativ av änkedrottningen Josefina. Arkitekt var Per Ulrik Stenhammar.

Huset har en lokalarea på 2 000 kvadratmeter.

Det är av Stockholms stadsmuseum blåklassat, vilket är den högsta klassningen. Det innebär att bebyggelsens kulturhistoriska värde motsvarar kraven för byggnadsminnen.

Huset säljs av staden, eftersom förvaltningar och bolag inte säger sig ha användning för lokalen.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre