Förra året fylldes Riddarplatsen och Jakobsbergs centrum av folk när Järfällafestivalen gick av stapeln. Foto: Mikael Andersson

Klart: Järfällafestivalen blir inte av i år

Det kommer inte att bli någon Järfällafestival i höst – och inte heller nästa år, som det ser ut i nuläget.

  • Publicerad 16:28, 13 aug 2019

Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande Foto: Mikael Andersson

I sju år har Järfällafestivalen gått av stapeln under en dag i Jakobsbergs centrum. Bland annat har gratisfestivalen bestått av prova på-aktiviteter med olika föreningar som varit på plats, knallar och artistuppträdanden.

I fjol arrangerades festivalen av kommunen, Järfällahus och Citycon som äger Jakobsbergs centrum. Då utökades festivalen även till konserter kvällstid, och enligt kommunen kom det runt 7000 besökare på dagen och 2000 på kvällen.

"Lägger pengarna på kärnverksamheten"

Men i år blir festivalen alltså inte av. Inför årets budget valde Alliansen i Järfälla att inte avsätta några pengar till festivalen.

– Vi har inte fattat beslut om att det inte ska bli någon festival, men vi har inte avsatt pengar för den i budgeten. Vi gjorde en del tuffa prioriteringar, och lägger pengarna på kärnverksamheten som skola och trygghet, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Kan det bli aktuellt med en återkomst?

– Jag vågar inte svara på det i dag, det är en ständig budgetfråga. I den budget vi beslutat om inför nästa år har vi inte avsatt pengar för en festival, den är ännu stramare än den vi tog inför i år, säger Emma Feldman.

"Ingår i kärnverksamheten"

Men oppositionsrådet Eva Ullberg (S) är kritisk mot att det inte blir någon festival.

– Det är olyckligt. Dels är det en mötesplats, dels ett sätt för medborgare att lära känna kommunen och alla föreningar bättre. Och det är också en insats för att öka tryggheten, vilket ingår i vår kärnverksamhet, säger hon.

Finns det inte andra åtgärder som kan vara mer trygghetsskapande i längden?

– Absolut, det långsiktiga arbetet med att öka tryggheten i våra bostadsområden, och att utöka samverkan med föreningslivet under hela året är än viktigare. Men en festival är en mötesplats där människor tar sig ut på gator och torg, och om man gör en sådan här aktivitet år efter år tror jag att det kan bidra till en ökad trygghet, säger Eva Ullberg.