Det här är personerna som kommer styra Täby under nästa mandatperiod. Foto: Erik Lejdelin

Klart idag: Politikerna som ska styra Täby

Att Alliansen kammat hem segern i Täby är känt, men det var under måndagskvällen som det stod klart vilka namn som ska styra Täby framöver. – Jag tror vi har goda grunder att göra Täby ännu bättre än vad det är idag, säger Erik Andersson (M) som ska röstades fram till kommunstyrelsens ordförande.

  • Publicerad 16:56, 5 nov 2018

Det var god stämning i kommunhuset under måndagen när Täbys allianspolitiker samlades inför kvällens kommunfullmäktige. Alliansen kammande hem valsegern i Täby, men det är först ikväll som de nya politikerna röstas in i.

Kommunstyrelsens ordförande blir Erik Andersson (M) som tar över efter Leif Gripestam (M). Han blir också gruppledare för Moderaterna.

– Vi trivs bra tillsammans, vi är i grunden fyra borgerliga partier som har en gemensam syn på hur saker och ting ska utvecklas. Jag tror vi har goda grunder att göra Täby ännu bättre än vad det är idag, säger Erik Andersson (M).

Du blir ny som ordförande i kommunstyrelsen, hur väl känner du dina kollegor i Alliansen?

– Med tanke på att jag har tillbringat lång tid i fritidspolitiken och i Täby kommun så känner jag både Hans Ahlgren (L) och Annica Nordgren (C). Tobias Karlström (KD) är helt ny för mig men det känns som att det redan finns en bra personkemi.

Erik Andersson (M) säger att han ska se till att varje skattekrona används effektivt. Foto: Erik Lejdelin

Vad kommer ni ta tag i nu närmast?

– För det första ska vi se till att kvalitén i välfärdsverksamheten blir ännu bättre, jag tänker framförallt på skolan och äldreomsorgen. Sen ska vi se till att Täby fungerar varje dag, exempelvis vad gäller framkomlighet- och trafikfrågor.

Orosmolnet, menar Erik Andersson (M), är skatteutjämningssystemet.

– Vi får se om den kommer att öka ännu mer i framtiden och drabba Täbyborna än hårdare.

Tobias Karlström blir nytt kommunalråd i Täby. Foto: Erik Lejdelin

Nytt kommunalråd för KD

Men finns det några andra nyheter på Täbys politikerhimmel? Efter att Camilla Brodin (KD) blev inröstad i riksdagen tar Tobias Karlström (KD) över rollen som gruppledare och kommunalråd för Kristdemokraterna.

Partiet blir också ansvarig för den nya gymnasie- och näringslivsnämnden som är en hopslagning av de tidigare utskottet för arbetsmarknad och näringsliv och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Saga Bowallius (L) blir vice ordförande i kommunfullmäktige och Rolf E Ericsson (M) blir ordförande i kommunfullmäktige.

Liberalerna får en ny vice ordförande

Saga Bowallius (L) tar över som vice ordförande i kommunfullmäktige. Den som får hålla i ordförandeklubban är moderaten Rolf E Ericsson.

Hos Liberalerna fortsätter gruppledaren Hans Ahlgren och Camilla Ifvarsson som kommunalråd. Centerpartiets Annica Nordgren fortsätter också som gruppledare och kommunalråd.

Fakta

Så ser ansvarsfördelningen ut

Moderaterna: Ekonomiska frågor, stadsbyggnadsfrågor, sociala frågor, kultur och fritid samt ordförandeposten i kommunfullmäktige.

Liberalerna: Fortsätter ansvara för förskola, grundskola, Täby Fastighets AB och Täby Miljövärme AB och får vice ordförandeposten i kommunfullmäktige.

Centerpartiet: Fortsätter med miljö- och trafiksäkerhetsfrågor.

Kristdemokraterna: Fortsätter med arbetsmarknad, gymnasieskolan, vuxenutbildning, näringsliv och integration.

Visa merVisa mindre