Klart idag: Minoritet tänker styra Huddinge

Trots att Moderaterna var ett av de partier som tappade mest i Huddinges kommunval planerar partiet att fortsätta regera.

  • Publicerad 18:24, 21 sep 2018

Den moderatledda koalitionen som har styrt Huddinge den senaste mandatperioden planerar att sitta kvar vid makten. Detta trots att Moderaterna tappade stöd i kommunvalet.

– Vi har haft ett bra samarbete som har varit viktigt för Huddinges utveckling och vi inleder nu förhandlingar för att kunna fortsätta leda Huddinge tillsammans, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge, i ett pressmeddelande.

De sex koalitionspartierna (Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Drevvikenpartiet och Huddingepartiet) är i minoritet i Huddinges kommunfullmäktige, med endast ett mandat. Totalt ökade dock stödet för koalitionen som även förra mandatperioden styrde i minoritet.

I valet gick de mindre koalitionspartierna framåt. Därmed fick koalitionen ett extra mandat. Koalitionen är med sina 30 mandat endast ett mandat från majoritet.

SD passiv vågmästare

Sverigedemokraterna var det parti som stärkte sitt stöd mest i Huddinge. De har däremot inte meddelat några planer på att försöka tvinga fram inflytande av den moderatledda koalitionen. Precis som förra mandatperioden har vågmästarpartiet antingen tänkt rösta för de förslag de tycker är mest i linje med deras politik eller lägga ner sina röster.

I pressmeddelandet meddelar koalitionspartierna att de är öppna för samarbeten över blockgränsen "i sakfrågor som är viktiga för Huddinges utveckling".

Daniel Dronjak (M) vill fortsätta regera. Foto: Claudio Britos

Mandatfördelning

Totalt antal mandat: 61

Koalitionen (Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Huddingepartiet och Drevvikenpartiet): 30

Sverigedemokraterna: 7

Rödgröna: 24

Visa merVisa mindre