Visionsbild bostäder i Kungens kurva. Illustration: ÅWL Arkitekter.

Klart idag: Avtal om 4200 bostäder i Kungens kurva

4200 bostäder planeras i Kungens kurva. Nu har KF Fastigheter signerat ett avtal med Huddinge kommun om att planera för en helt ny stadsdel i Skandinaviens största handelsplats.

  • Publicerad 15:14, 9 jan 2017

Mitt i Kungens kurva ligger en stor skog. Man tänker inte på den när man är där och handlar. Men kolla på en googlekarta får ni se: mellan Citygross och de gamla LM Ericsson-husen.

Nu har markägaren KF Fastigheter signerat ett intentionsavtal med Huddinge kommun om att planera för en helt ny stadsdel här med plats för 4200 bostäder. Stadsdelen kommer att gränsa till Ikea, Gömmarens naturreservat och Heron City.

– Vår fastighet ligger bra till mellan Gömmarens naturreservat, handel och kultur med bra infrastruktur. Och vi hoppas på ännu bättre kommunikationer i framtiden, med planeringen av Spårväg syd, säger Helena Liljedahl, VD på KF Fastigheter.

Inflyttning 2021

Under 2017 ska ett planprogram tas fram. Därefter kommer området, som är på totalt 155.000 kvadratmeter mark, att delas upp i olika etapper och arbetet med detaljplanerna påbörjas.

Inflyttning i den första etappen beräknas att ske 2021.

En viktig utgångspunkt för det stora bostadsprojektet är att det ska utvecklas till en levande stadsdel med service och infrastruktur. Här planeras, förutom bostäder, även vård, skola förskolor och handel i bostadshusens bottenplan.

En förutsättning för att skapa en levande stadsdel med bostäder är planeringen av Spårväg syd, tvärbanan som ska knyta ihop Kungens Kurva med Flemingsberg och Älvsjö. 

LÄS MER: Ikea vill vara med och betala för ny spårväg i Kungens Kurva

Förhandlingar om spårvägens finansiering pågår nu mellan kommunen, landstinget och staten i Sverigeförhandlingen.

– Bostäder i Kungens kurva är något vi verkat för länge. Vi ser det som ett viktigt och spännande projekt som bidrar till att utveckla stadskvaliteter i området som idag är Skandinaviens största handelsplats, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge i ett pressmeddelande.

Ännu fler bostäder

Kommunen arbetar dessutom vidare med en fördjupad översiktsplan för utvecklingen i Kungens Kurva, med ännu fler bostäder. Enligt kommunens ansökan till Sverigeförhandlingen finns det plats för 6500 nya bostäder. I framtiden kan den stökiga parkeringsplatsen i handelsområdet omvandlas till en levande stadsdel med torg, handel och bostäder, enligt kommunens vision.

LÄS MER: Kungens kurva ska bli stad med bostäder – får helt nytt Ikeavaruhus

Startskottet för planeringen av den nya stadsdelen sker den 13 februari, då kommunfullmäktige i Huddinge beslutar om intentionsavtalet med KF Fastigheter.

Kommunen äger cirka 15 procent av planområdet, som enligt avtalet senare ska markanvisas till KF Fastigheter.

– Det här är ett stort bostadsprojekt som kan ta upp till femton år att färdigställa. Det är troligt att vi kommer ta in flera parter och aktörer under processen, säger Helena Liljedahl, VD på KF Fastigheter.

Här planeras en ny stadsdel med bostäder