3,7 miljoner doser vaccin mot SARS-CoV-2, coronaviruset som hittills smittat nästan 30 000 personer i länet, ska levereras i början av nästa år.

Det uppgav regionrådet Ella Bohlin (KD) vid en pressträff på torsdagen:

– Om det vaccin som AstraZeneca tar fram blir godkänt kan vaccineringen starta under första kvartalet. Vi räknar sedan med en stegvis leverans under första och andra kvartalet.

Ella Bohlin uppgav också att regionen har en dialog med fler läkemedelsbolag för att säkra leveranser av vaccin. Även sprutor och kanyler är beställda.

– Enligt WHO är massvaccinering enda sättet att få stopp på smittan, säger hon.

Dubbel dos

Att så många som 3,7 miljoner doser behövs beror på att vissa typer av vaccin är utformade för att ges i två omgångar, och man vet ännu inte vilken typ av vaccin det blir.

Planen är att alla som är över 18 år ska vaccineras. Först ut är de som tillhör någon riskgrupp, och de som är över 70 år, samt personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård samt övrig omsorg, totalt 737 637 personer.

Därefter kommer resten, med de äldsta först. Barn vaccineras inte, i alla fall inte i den här första fasen.

Bokas via 1177

Vaccinationerna ska utföras av de som även vaccinerar för säsongsinfluensa, alltså husläkare/vårdcentraler och sjukhus.

– Men det kommer inte att ske via drop in, utan man får boka tid via 1177, för att inte riskera smittspridning, säger Ella Bohlin.

https://www.mitti.se/nyheter/har-ar-400-mottagningar-som-ska-fa-ge-covid-vaccin/lmtia!8975027/

Men ännu återstår några månaders pandemi, och det med en smittspridning som åter tagit fart.

Familjeisolering

Tillförordnad smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund är bekymrad. Förra veckan rapporterades 1 504 nya fall, mot 1 250 veckan dessförinnan.

– Vi ser allvarligt på ökningen. I måndags trädde vår föreskrift om familjeisolering i kraft, och vi följer utvecklingen noga, säger hon.

"Många är nog trötta"

Ytterligare restriktioner är dock inte aktuella i nuläget.

– Men många är nog trötta på pandemin, kanske slappnar av, och jobbar mer på kontoret. Nu gäller det att vi håller i, och hittar sätt att hålla social kontakt utan att vara nära fysiskt. Mest ansvarsfullt är att hålla sig hemma, säger Maria Rotzén Östlund.