Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad, är glad över beskedet. Foto: Stefan Källstigen/Most Photos

Klart: Hökarängen centrum får ordningsvakter

Ökad trygghet och minskad brottslighet. Det ska ordningsvakter i Hökarängen centrum bidra till. – Jag förutsätter att de kommer vara på plats väldigt snart, säger stadens trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD).

  • Publicerad 05:00, 22 apr 2020

Det var i slutet av januari som staden lämnade in en ansökan kallad LOV-3 till polisens rättsenhet, som syftade till att Hökarängen centrum skulle få kommunala ordningsvakter.

– Det är en plats där ordningsstörningarna är större än på andra ställen i Farsta och där invånarnas otrygghet är större än genomsnittet i Farsta. Vi tror att ordningsvakter skulle kunna göra stor nytta i Hökarängen, sa Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd i Stockholms stad till Mitt i i januari.

Ska finnas på plats dygnet runt

Nu har ansökan beviljats, och ordningsvakter kommer snart att börja synas i Hökarängens centrum.

– Det är ett område där vi uppenbart behöver ordningsvakter, det är en del ungdomsgäng som beter sig asocialt och det bidrar till otrygghet. Det är en typ av brottslighet som polisen inte alltid har möjlighet att prioritera, därför är det väldigt bra att vi får ordningsvakter i Hökarängen. Jag förutsätter att de kommer vara på plats väldigt snart, säger Erik Slottner (KD).

Efterfrågats av lokalpolisen

Vidare säger Erik Slottner (KD) att lokalpolisen i området efterfrågat mer uniformerad personal samt att Hökarängen pekats ut som utsatt för ordningsstörningar i en rapport från MSB och Sveriges kommuner och regioner.

Tillståndet för ordningsvakter gäller dygnet runt.

Vad hoppas ni ska bli effekten av ordningsvakternas närvaro?

– Ökad trygghet för Hökarängsborna, minskad brottslighet och att man ska kunna fånga upp ungdomar på glid.