FLYTT. Kattstallet behöver flytta från sina lokaler i Vällingby. Nu hittar de hem på Färingsö, där verksamhetschefen Careen True också bor. "Det är inte därför att vi flyttar hit, men jag kan inte säga att jag klagar", säger hon. Foto: Stefan Källstigen

Klart: Hit går flyttlasset för Kattstallet

Nu har Kattstallet i Vällingby hittat sitt nya hem – på Färingsö. Förhoppningen är att katthemmet ska öppna med loppis och kafé redan nästa höst.

  • Publicerad 14:43, 1 jun 2022

Det är ju så mysigt att ha en katt i knät när man fikar.

Nu är det klart: Kattstallet flyttar in i Troxhammar på Färingsö.

– I måndags skrev vi på kontraktet så det är sprillans nytt, säger verksamhetschefen Careen True.

Kattstallet har letat nytt hem länge. Fastigheten i Vällingby där de har sin nuvarande lokal planeras att bli bostäder och hyreskontraktet går ut i februari 2024. Att flytten nu går just till Färingsö är en lycklig slump.

– Jag bor här. Det är inte därför som vi flyttar hit, men jag kan inte säga att jag klagar, säger Careen True.

Kattstallet riskerar att bli hemlösa

Köpte ladan i Troxhammar

Det nya hemmet är den gamla ladan nere i Troxhammar butiksby och efter att länge ha hyrt lokal så har Kattstallet nu i stället köpt den. Efter tillträdet i oktober väntar en rejäl ombyggnation. Det ska göras rum, bygglovsansökan ska lämnas in för att kunna inreda vinden och en hiss behöver installeras.

– Vi hade sparat i flera år och hade fått en del arv som gjorde det möjligt att köpa huset för egna medel. Men nu har vi tömt kontona igen, så vi behöver all hjälp vi kan få, säger Careen True.

Banklån är svårt att få som ideell verksamhet och Kattstallet förlitar sig helt på djurvänner som kan skänka en slant. Har man inte möjlighet att bidra med pengar så finns det andra sätt att hjälpa.

– Vi tar gärna emot arbetskraft. Har man några timmar över så får man gärna komma och hjälpa till att bygga en vägg eller så. Och har man överblivet byggmaterial tar vi tacksamt emot det också, säger Careen True.

Loppis och kattkafé

Till hösten 2023 hoppas hon att verksamheten ska kunna öppna sina dörrar. Då är planen att det ska vara en butiksdel på bottenplanet och loppis på vindsplanet. På plan två blir det kafé och katter.

– Katterna kommer nog inte vara ute och springa i kafédelen, utan vara bakom en glasvägg som vi har det nu i Vällingby. Men kanske kan vi tänka om kring det i den lugna gårdsmiljö som är ute på Färingsö. Det är ju så mysigt att ha en katt i knät när man fikar.

Hur flytten kan påverka verksamheten i Vällingby innan den stänger där är ännu inte klart. Det beror främst på hur anpassningarna av de nya lokalerna på Färingsö flyter på och hur snabbt Länsstyrelsen kan göra de kontroller som krävs.

– Det kommer att vara en period där vi behöver ha stängt eller extremt begränsad verksamhet i Vällingby, säger Careen True.

HEMLÖS. Kattstallet tar hand om övergivna katter och ger dem nya hem. Foto: Stefan Källstigen

Detta är Kattstallet:

Kattstallet tar hand om hemlösa katter och omplacerar dem i nya hem.

Skygga och förvildade katter socialiseras och alla katter får stanna i Kattstallets vård tills de får ett nytt permanent hem.

Katterna blir kastrerade, veterinärbesiktigade, avmaskade, vaccinerade och ID-märkta.

Verksamheten ligger i Vällingby och dit man kan komma och fika, titta på katterna och handla i butiken och på loppisen.

Visa merVisa mindre

Lotten öppnar för lördagsodling

Nyheter Mötesplats för Mälaröbor Nu kan alla odlingssugna Mälaröbor odla och umgås i Sjöängens trädgårdsförening. Varje lördag är odlingslotten öppen.torsdag 7/7 10:13

Folkparken i Ölsta vände pandemikris till kulturprisvinst

Nyheter Ordföranden: "När det verkligen gällde, då hjälpte folk oss" Pandemin höll på att knäcka den hundraåriga folkparken på norra Färingsö. Men krafter mobiliserades och nu står Ölsta på andra sidan – som årets kulturprisvinnare.fredag 1/7 9:09

Jazzkvällarna igång igen på festplatsen

Nyheter Fyra konserter under sommaren Ingen sommar utan jazz på festplatsen i Skå! 8 juli drar första konserten igång.fredag 1/7 9:08