PERMANENTA. Stockholm ska sätta upp permanenta samkönade trafikljus på sex platser. Foto: Stockholms stad

Klart: Här får Stockholm permanenta samkönade trafikljus

Sex platser i Stockholm får permanenta samkönade trafikljus.

  • Publicerad 11:44, 25 jun 2020

Tre år i rad har Stockholms stad satt upp tillfälliga samkönad trafikljus, alltså att man har bytt ut linserna i de befintliga trafikljusen, kring Östermalms IP i anslutning till Pridefestivalen.

I år har Pride ställts om till en digital festival på grund av coronaviruset. Då väljer staden att sprida ut de samkönade trafikljusen över innerstan och vid Telefonplan. Den här gången ska de sitta kvar året om, något trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) tidigare uttalat som ett mål. Nu ska det bli verklighet.

– Nu när Pride genomförs digitalt har vi valt att sätta ut de samkönade trafikljusen på ett antal ställen runt om i staden istället för att sätta alla runt Östermalms IP. Och sedan får de helt enkelt sitta kvar. Jag ser ingen anledning att flytta på dem sen. Precis som vi har Herr och Fru Gårman. Att kunna ha samkönade trafikljus är ytterligare ett sätt att visa upp att det stereotypt manliga i trafikmiljön inte har samma roll längre och i det här fallet framförallt lyfta HBTQ-rörelsen och dess betydelse för stan, säger Daniel Helldén.

Enligt honom rör det sig inte om någon större kostnad eftersom linserna redan sedan tidigare köpts in. Tidigare år har omskyltningen kostat 30 000-38 000 kronor enligt uppgifter från trafikkontoret. I framtiden ser Helldén gärna fler samkönade trafikljus.

– Ja, det ser jag inga problem i att ha även om vissa säkert kommer ha synpunkter på det. När vi successivt framöver köper in trafikljus hoppas jag att vi kan ha en mer brokig flora av varianter. Precis som Herr och Fru Gårman har blivit en del av det ordinarie urvalet.

Här sätts samkönade trafikljus upp

Mäster Samuelsgatan vid Drottninggatan           

Hornsgatan vid Mariatorget                   

Ringvägen – Skansbrogatan                               

Telefonvägen – Mikrofonvägen (Telefonplan)    

Norr Mälarstrand – Polhemsgatan                      

Karlavägen vid Nybrogatan       

Visa merVisa mindre