STORT. 1 600 platser ska det nya garaget ha. Foto: Mostphotos

Klart: Här byggs Stockholms största garage

Från 1 200 till 1 600 parkeringsplatser. Stadens planer på ett nytt jättegarage i Norra Djurgårdsstaden växer. Nästa år ska bygget starta.

  • Publicerad 14:26, 3 sep 2018

Det är i Fortums gamla naftalager under Hjorthagen som Stockholm parkering, stadens kommunala p-bolag, ska bygga ett nytt jättegarage. Från början gällde det 1 200 platser, men behovet i området har vuxit och nu planeras det för hela 1 600 platser.

I dag ska Stockholms Stadshus AB ta beslut om investeringen på cirka 680 miljoner kronor, dryga 400 000 kronor per p-plats, och sedan återstår bara ett beslut i kommunfullmäktige.

Jättegaraget i Hjortis blir ännu större

En del av kakan ska byggherrarna i området stå för genom så kallade parkeringsköp, är tanken. Trots det är kalkylen att garaget kommer gå minus hela 22,8 miljoner kronor det första året, men det förbättras sedan med cirka 5 miljoner kronor per år och är, enligt Stockholm parkering en lönsam långsiktig investering.

– Det blir vårt absolut största garage och vår största investering i kronor och ören. Här är det en fördel att vi samarbetar med byggherrarna som kommer nyttja det här garaget istället för att bygga egna, säger Christian Rockberger, vd för Stockholm parkering.

Även cykelparkering

I garaget ska även 20 procent av platserna klara av att ladda elbilar och det ska även finnas möjlighet till cykelparkering och platser för bilpooler. Hur många det rör sig om är däremot oklart. Det beror på efterfrågan enligt Christian Rockberger.

Enligt honom ska garaget även vara öppet för besökande och verksamma i området.

– Alla platser är så kallade parkeringsköp så de finansieras till viss del av de boende men det kommer fortfarande att finnas besöks- och öppna platser. Det är viktigt när vi bygger nya parkeringsplatser, att varje plats kan användas så mycket som möjligt, säger han.

Går allt enligt planen är tanken att garaget börjar byggas redan nästa år, saneringen pågår redan, för att sedan stå klart 2022.