Klart: Här är Järfällas snyggaste byggnader

Paraden i Barkabystaden och Stallet i Säby gård är Järfällas snyggaste byggnader 2018 och 2019.

  • Publicerad 11:48, 18 dec 2019

Nu har miljö- och byggnadslovsnämnen utsett Byggnadsmärket för 2018 och 2019.

Paraden i Barkaby får årets byggnasmärke för 2018. Foto: Måns Berg

För 2018 är det Paraden i Barkaby som får utmärkelsen.

–  Det känns jättekul. Vi ville skapa och forma ett värdigt hus som skapade en fond till torget. Det har varit väldigt roligt att jobba med det här projektet och det har varit ett stort lagarbete, säger Åsa Kallstenius, på Kod Arkitekter som är arkitekten bakom Paraden.

Nominering Paraden

Motivering: Paraden har arkitekterna lyckats skapa en värdig fond mot ett publikt torg som lyfter rummet och stärker torget som offentlig plats. Byggnaden har ett skarpt och modernt uttryck i klassisk form och anspelar på renässansens indelning av fasaden med kraftig sockelvåning och avvikande takvåning. Moderna stålkonstruktioner i geometriska former accentuerar fasaden och anpassar balkongernas möte med torget.

Den vita terrassosockeln andas elegans och sjunker i sin höjd när fasaden lämnar torget för att ytterligare ge tyngd åt vad som är viktigt på platsen. Kulören länkar oss bakåt i historien till Konserthuset vid Hötorget, även det en stark och tydlig fond till en publik plats.

Gården är väl omhändertagen med tydliga rum för lek, vila och umgänge och bjuder på spännande detaljer i dagvattenhanteringen.

Källa: Järfälla kommun
Visa merVisa mindre

Det nybyggda stallet i Säby. Foto: Järfälla kommun

2019 års byggnadsmärke går till det nya stallet i Säby.

– Stallet i Säby har lyckats med att kombinera modern arkitektur med vår historia, det har dessutom anpassats till gårdens klassiska system, säger Anders Berg, stadsarkitekt på Järfälla kommun, som varit med i urvalsarbetet av nomineringarna.

Fakta

Nominering stallet i Säby

Motivering: Det nya stallet i Säby är ett exempel på genomtänkt arkitektur som tar in sin omgivning men inte låter sig slukas av den. Stallet lånar den traditionella ladans proportioner och kulör men har en modern tolkning i gestaltningen, främst genom den liggande lockläckten och monokrom färgsättning. Volymen är något oregelbunden, men detta hålls samman genom att taket förblir i samma vinkel.

Placeringen av den nya byggnaden fungerar väl och känns naturlig i sin tvärställdhet mot befintligt stall.

Källa: Järfälla kommun
Visa merVisa mindre

”Värda utmärkelsen”

Representanter från de utsedda byggena får en plakett att sätta på byggnaden, ett diplom och erkännandet som årets byggnadsmärke. I januari får vinnaren komma till fullmäktige för att ta emot priset.

– Jag tycker att båda byggnaderna är väl värda sin utmärkelse. Paraden i Barkabystaden är en central och viktig plats och stallet i Säby är ett byggnadsminne och det har man tagit hänsyn till i nybyggnaden, säger Lars bergstig, ordförande i miljö- och byggnadslovsnämnden (L).

Fakta

Tidigare vinnare av Byggnadsmärket i Järfälla:

  • 2017: Stallet på Säby gård
  • 2016: Kallhälls station
  • 2015: Jakobsbergs folkhögskola
Källa: Järfälla kommun.