Foto: Pekka Pääkkö

Klart: Haninge bostäder tvingas böta nio miljoner kronor

Det är nu klart att Haninges kommunala allmännytta tvingas böta nio miljoner kronor för det omstridda projektköpet av de 91 nya hyresrätterna i Vega. Högsta förvaltningsdomstolen beviljar alltså inte Haninge bostäder prövningstillstånd efter Konkurrensverkets krav. Haninge bostäder förvärvade ett bolag vars enda tillgång var just bygget av de nu inflyttade hyresrätterna.

  • Publicerad 13:38, 26 maj 2016

– Vi anser med bestämdhet att vi har gjort allt rätt men kan nu inte göra något mer. Världen är inte rättvis och även om jag inte alls är nöjd med beskedet så tvingas vi acceptera det och lägga det bakom oss, säger Christoph Vejde, vd för Haninge Bostäder, till Hem och hyra.

En enig kommunfullmäktige godkände för några år sedan Haninge bostäders önskan att värva samtliga aktier i det aktuella bolaget, som alltså enbart innehöll byggandet av de 91 hyresrätterna i Vega, som sedan ett år tillbaka är helt inflyttade.

På detta sätt kringgick det kommunala bolaget lagen om offentlig upphandling, enligt Konkurrensverket. Men Haninge bostäder har hela tiden tillbakavisat att upplägget var ordnat för att slippa upphandling enligt LOU.

– Detta kommer att påverka oss och hyresgästerna negativt eftersom vi kommer att få låna mer när vi ska bygga nytt, säger Christoph Vejde till Hem och hyra.

Kommunkällor nära affären har tidigare berättat för Mitt i Haninge att lokalpolitikerna och Haninge bostäder genomförde aktieköpet helt enkelt i hopp om att få hyresrätterna färdigställda snabbare.