"Det kommer bli en mycket attraktiv restauranglokal", enligt byggherren JM. Foto: Alessandro Ripellino Arkitekter

Klart: Han öppnar en av stans högsta krogar

400 kvadratmeter, 26 våningar över havet med 360-graders utsikt. Nu kan vi avslöja vilken krögare som flyttar in på toppen av höghuset i Liljeholmen.

  • Publicerad 20:00, 27 nov 2019

Utsikten är magnifik

Just nu börjar höghuset "Kajplats 6" vid vattnet i Liljeholmskajen ta form. När byggnaden är klar kommer huset vara 26 våningar högt.

De två översta våningarna kommer bestå av en stor glasinklädd stålkub som ska innehålla en restaurang och cocktailbar 80 meter över Årstavikens vatten.

Lokalen är på cirka 400 kvadratmeter med in inbyggd terrass på 50 kvadrat.

– Det finns inte många lokaler i Stockholm av den här typen. Det är utsikt i 360 grader. Jag har varit upp på taken på husen intill och kan konstatera att utsikten är magnifik, säger Jon Vidar Semb-Josefson, projektledare på JM.

Samarbetat med kändiskock

I många år har det spekulerats i vilken krögare som ska få utveckla restaurangverksamheten. Nu står det klart att det blir krögaren Frank Barshamoun som vunnit upphandlingen.

– Alla som gillar god mat och dryck tillsammans med vidunderlig utsikt kommer att trivas hos oss, säger Frank Barshamoun som tidigare drivit krogar med bland annat krögaren Tommy Myllymäki.

Krog i botten och toppen

Även i bottenplanet kommer Frank att öppna nytt. Där blir det ett modernt brasserie öppet alla dagar i veckan där det ska serveras frukost, lunch och middag samt takeaway-rätter.

– Vi håller på för fullt med att mejsla ut koncept, identitet och inriktning vilket inte är klart ännu, säger Frank Barshamoun som inte vill avslöja några detaljerad information om restaurangerna.

Specialhiss

JM kan dock intyga att det här kommer bli en restaurang utöver det vanliga.

– Det här blir en av Stockholms häftigaste restauranger med sitt läge och utsikt. Vi tror verkligen på krögaren. Restaurangen blir en stor tillgång i Liljeholmskajen, säger Jon Vidar Semb-Josefson.

För att komma upp till restaurangen på taket bygger JM en speciell gästhiss som går hela vägen upp utan stopp.

Dubbla krogar i huset

Restaurangen högst upp är på cirka 400 kvadratmeter och kan enligt JM preliminärt öppna i början av 2021.

Restaurangen i botten är på cirka 300 kvadramter och beräknas kunna öppna i slutet av 2020.

400 kvadratmeter högst upp i huset ska bli restaurang. Foto: Alessandro Ripellino Arkitekter

Krögaren Frank Barshamoun ska driva krogarna i botten och toppen av Kajplats 6 vid Liljeholmskajen. Foto: Privat