Ole-Jörgen Persson (M) var vice ordförande förra mandatperioden. Nu tar han över klubban. Foto: Stella Papapanagiotou

Klart: Han blir mäktigast i Spånga-Tensta

Igår kväll blev det klart. Ole-Jörgen Persson (M), blir ordförande i Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd den här mandatperioden.

  • Publicerad 15:22, 6 dec 2018

På onsdagskvällen röstade Moderaterna i Stockholm om vilka personer som får ordförandeposterna i de stadsdelsnämnder, facknämnder och kommunala bolag där partiet ska fatta klubban den här mandatperioden.

Sedan tidigare har majoritetspartierna M, C, L, KD och MP fördelat stadsdelarna mellan sig och Moderaterna har de allra flesta ordförandeposterna.

LÄS MER: Klart: Så fördelas stadsdelarna mellan de grönblåa

Att det blev Ole-Jörgen Persson som tar platsen i Spånga-Tensta förvånar nog ingen. Förra mandatperioden satt han som vice ordförande i stadsdelen och han har varit ledamot i nämnden sedan 2004.

Det är dock första gången som Moderaterna har ordförandeposten i Spånga-Tensta sedan stadsdelsnämnderna infördes.

Vilken är den viktigaste frågan som du ska ta itu med nu?

– Det är tryggheten. Vi håller på med budgeten för nästa år för hela staden och trygghetsfrågan kommer att genomsyra den. Målet är helt klart att Spånga-Tensta ska ta del av de satsningar som beslutas. Ordningsvakter är till exempel en prioriterad fråga, säger Ole-Jörgen Persson.

Han fortsätter:

– Också mjukare värden är viktiga, som hur vi kan få fler människor att röra sig i Spånga centrum efter klockan 17? Hur kan området runt Spånga station göras tryggare?

LÄS MER: Moderat blir mäktigast i Spånga-Tensta

Integration ligger också högt på agendan, även inom själva stadsdelen, enligt Ole-Jörgen Persson.

– Det finns ett värde i att hitta kontaktytor mellan Spånga och Tensta, så att folk känner att de är en del av en helhet. Även om det låter pretentiöst så har det betydelse för samhällskontraktet – att folk känner att kommunen håller det, och att de själva är en del av det, säger han.

Löftet: Alltid slips

Den tredje punkten han lyfter handlar om den turbulenta hösten som gått. Attackerna mot stadsdelens lokaler och den förre stadsdelsdirektören som fick sluta plötsligt.

– Jag är väldigt glad över att vi har en ny stadsdelsdirektör på plats, nu måste vi få lugn och ro i förvaltningen och arbeta långsiktigt med det, säger Ole-Jörgen Persson.

Hur kommer det att märkas att det är en moderat som håller i klubban?

– Mitt mål är att vara lyhörd för alla goda inspel, precis som jag tycker att min företrädare Sus Andersson (MP) har varit. Jag är väldigt glad över den här majoritetskonstellationen, säger han och tillägger:

– Sen betyder det också att nämnden nu får en ordförande som alltid har slips. Jag tycker det är viktigt att hålla på det formella, att det är viss ordning och reda, det är sån jag är som person. Men kombinerat med humor! säger han.

Ole-Jörgen Persson blev igår även vald till gruppledare för Moderaterna i socialnämnden och till ordförande för Storstockholms brandförsvar.

Som vi tidigare berättat blir vice ordförande den här mandatperioden vänsterpartisten Rashid Mohammed.

Ole-Jörgen Persson (M)

Bor: Tensta

Ålder: 45

Gör: Nyvald ordförande i Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd. Jobbar till vardags som organisationssekreterare hos Moderaterna.

Visa merVisa mindre