Gratis mensskydd. Det kommer finnas på plats i Tyresös grundskolor i höst. Foto: Sacharias Källdén

Klart: Gratis mensskydd i alla Tyresös skolor

Till höstterminen kommer samtliga kommunala grundskolor i Tyresö erbjuda gratis mensskydd till eleverna. Det står klart efter beslut i barn- och utbildningsnämnden.

  • Publicerad 11:55, 9 jun 2022

Förslaget har inte mött motstånd från något parti.

Mensskydden kommer finnas tillgängliga på två platser på skolorna. Dels vid expeditionen och dels i anknytning till skolsköterskans mottagning.

Beslutet kommer efter att förvaltningen fått ett så kallat ordförandeuppdrag av nämndens ordförande Klara Watmani (S) där hon bad förvaltningen utreda hur mensskydd skulle kunna erbjudas på kommunens skolor.

– Jag är stolt och glad. Jag vet att det här är nånting som elevråden på våra skolor har lyft, så jag är jätteglad att eleverna får gehör för en fråga de själva drivit, säger Klara Watmani.

Brett stöd för mens-stöd

Förslaget fick snabbt stöd av Liberalerna och Miljöpartiet.

– Förslaget har inte mött motstånd från något parti, så det verkar finnas en samstämmighet här i Tyresö, vilket känns bra, säger Klara Watmani (S).

I förslaget står det att mensskydd är att betrakta som en sanitär produkt, som många av Tyresös unga kvinnor behöver för att klara av sin vardag.

– Jag menar att det är en nödvändighet. Det kan vara att man har glömt ta med sig mensskydd, att man inte har möjlighet att köpa eller inte har av andra skäl och då tycker jag det är viktigt att skolan tillhandahåller, precis som man gör med toapapper, säger Klara Watmani.

Ej från skolbudgeten

Tanken är att mensskydden ska finnas tillgängliga på så sätt att eleverna kan gå och hämta själva, utan att behöva be någon vuxen.

– Det var en av kärnorna i förslaget, eftersom det fortfarande finns många tabun kring mens. Nu ska man själv kunna ta det man behöver, säger Klara Watmani.

Mensskydden kommer vara på plats i alla kommunalt drivna grundskolor när höstterminen drar igång och de kommer finansieras genom bidrag utanför kommunens budget.