Arkivbild. Emilia Eriksson, ordförande, vid ljusmanifestation mot mäns våld mot kvinnor. Foto: Sara Flodin

Klart för start för Sundbybergs kvinnojour

Nu får våldsutsatta kvinnor chans till stöd i Sundbyberg. Kvinnojouren har fått bidrag från kommunen och avser starta upp verksamheten inom kort. Men platser för skyddat boende dröjer.

  • Publicerad 16:43, 28 feb 2017

För snart tre år sedan stängde Sundbyberg och Solnas gemensamma kvinnojour. Arbetet med uppstartandet av en ny jour i Sundbyberg har gått trögt. Ett tjugotal volontärer anmälde sig redan 2015, men frågan om finansiering från kommunen har skjutits fram flera gånger. Men nu rör det på sig – när social- och arbetsmarknadsnämnden sammanträdde förra veckan godkändes kvinnojourens ansökan om verksamhetsbidrag, drygt 46 000 kronor för 2017 och lika mycket för 2018. Pengarna ska gå till lokalhyra.

– Vi har jobbat för det här i två år och länge haft dialog med staden om ekonomiskt stöd. Det har kommit mycket byråkrati i vägen, men det har gett oss tid att lägga en stabil grund och att utbildat oss. Nu är vi väldigt glada att vi kan starta vår jourverksamhet, säger Emilia Eriksson, ordförande för kvinnojouren Sundbyberg.

Läs mer Kvinnojouren: Frustrerande att stöd dröjer

Med egen lokal kan de nu få igång en jourtelefon dit utsatta kvinnor kan vända sig. Här ska man också kunna ha fysiska stödsamtal.

Men kvinnojouren i Sundbyberg kommer inte att kunna erbjuda kvinnor och barn skyddat boende än.

– Det har varit vårt långsiktiga mål hela tiden och vi hade hoppats vara igång med det nu. Men då krävs ett större ekonomiskt stöd. Det har tagit så lång tid med handläggningen och nu är tanken att komma igång med den grundläggande verksamheten först, säger Emilia Ljunggren.

Vilka kvinnor kommer ni att kunna hjälpa?

– Vi vänder oss egentligen till alla kvinnor som är utsatta för våld i nära relation, och till deras barn. Men vi finns i Sundbybergs kommun och som jour verkar man mest lokalt.

Jourtelefonen ska öppna under 2017. Hur länge boendeplatser dröjer är oklart. Liberalerna sa senast ifjol att detta var en prioriterad fråga för 2017. Vänsterpartiet ville avsätta en miljon för ändamålet.

 

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10