Klart för renovering. Stadsbiblioteket ska renoveras för cirka 650 miljoner kronor. Nuvarande verksamheter i basarerna längs Sveavägen kastas ut. Foto: Linda Gren

Klart för renovering av Stadsbiblioteket

Stadsbiblioteket ska renoveras för cirka 650 miljoner kronor, beslutade Stockholms kommunfullmäktige på måndagskvällen. Och majoriteten öppnar nu för att "viss kommersiell verksamhet" kan bli kvar i basarerna längs Sveavägen.

  • Publicerad 20:57, 8 feb 2016

Stadsbiblioteket ska renoveras och moderniseras och i oktober förra året skrev vi om planerna på att kasta ut de kommersiella verksamheterna nedanför biblioteket. Bland annat McDonalds som öppnade på platsen 1974. Anledningen? Lokalerna ska användas till bibliotekets verksamhet och totalt kommer de publika ytorna att öka med mer än 30 procent.

Förslaget möttes av hård kritik från den borgerliga alliansen och reserverade sig på måndagskvällen mot majoritetens förslag till renovering när ärendet debatterades i kommunfullmäktige.

Nattöppet

Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna pekade alla på behovet av att låta kommersiella verksamhet vara kvar i basarerna längs Sveavägen. Detta för att verksamheter som är öppna sent ökar tryggheten och gör staden mer levande,

Mehdi Oguzsoy (V) höll inte alls med.

– Det finns hur många kommersiella verksamheter som helst här, om det är något vi lider brist på är det icke-kommersiella mötesplatser. Märkligt att ni försvarar McDonalds, sa han,.

Karin Ernlund (C) kontrade.

– Det viktiga för oss är att vi har en stad som lever alla tider på dygnet, sa hon.

Viktigt med stadsliv

Den borgerliga alliansen fick visst medhåll från socialdemokratiska kulturborgarrådet Roger Mogert (S).

– Jag delar uppfattningen att det är viktigt med liv i baserna längs Sveavägen. Det finns flera goda argument för att ha vissa kommersiella inslag i lokalerna som möter Sveavägen, sa Roger Mogert.

Enligt honom skulle det kunna bli aktuellt med att ha fik eller bokaffär i de lokalerna.

Bygget påbörjas 2017 och ska vara klart 2020.

M, L, KD, C och SD reserverade sig mot beslutet på måndagskvällen.

LÄS HUR DEBATTEN LÄT I KOMMUNFULLMÄKTIGE HÄR NEDAN