Klart för beslut om Sköndals nya handelsplats

Sköndals nya handelsplats med Willys och Plantagen kan stå klar 2019. Exploateringsnämnden väntas ge satsningen grönt ljus i början av december. – Det här är ett av Stockholms hetaste lägen, säger Claes Salomonsson, presschef hos Willys ägare Axfood.

  • Publicerad 14:21, 27 nov 2017

Redan 2010 fick Plantagen en markanvisning för en butik utmed Sköndalsvägen vid Gubbängsmotet. Året därpå utökades planerna med en Willys-butik.

Detaljplanen godkändes 2014. Överklagan från 87 grannar – som framför allt var oroliga över trafiksituationen – avslogs av länsstyrelsen året därpå.

Sen har det varit tyst. Men nu tycks Stockholms stad ha kommit överens med Plantagen och Willys ägare Axfood om detaljerna.

I december väntas exploateringsnämnden godkänna den markaffär som ska ligga till grund för bygget. Staden säljer marken, gräsyta mellan Sköndalsvägen och Tyresövägen, för cirka 95 miljoner kronor till Axfood.

– Vi söker alltid bra lägen i områden där det finns en expansion. Det här är ett av Stockholms hetaste lägen – det växer så det knakar, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.

Plantagen och Willys är det som ska husera på nya handelsplatsen. Illustration: Tengbom

 

Enligt tjänsteutlåtandet kan arbeten på platsen starta redan nästa år. Inflyttning för de båda nya butikerna är planerad till 2019.

Parkering för 260 bilar

Området som ska bebyggas är cirka 7000 kvadratmeter stort. Två jämnstora byggnader planeras, plus en parkering med plats för cirka 260 bilar.

I samband med bygget ska en ny gång- och cykelbana anläggas på den södra sidan av Sköndalsvägen.

Om allt går enligt plan innebär det att Plantagens nuvarande butik vid Perstorpsvägen rivs och ger plats för nya bostadsområdet Klockelund.