Klart för avgifter på Skurubron – Flankör: ”Jag är förbannad”

Nya Skurubron ska delfinansieras av broavgifter – regeringen backar inte. Det beskedet fick Nackas och Värmdös kommunalråd av infrastrukturministern i veckan.

  • Publicerad 12:13, 15 okt 2019

Nacka godkände först att Vägverket skulle betala en tredjedel av bron och att resten skulle bekostas av broavgifter. Men Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) skrev nyligen till infrastrukturminster Tomas Eneroth (S) och vädjade att avgifterna skulle slopas. Eftersom bron försenats tycker inte Mats Gerdau att trafikanterna ska behöva betala broavgifter.

Mats Gerdau (M) tycker att förseningen av bron är skäl för att regeringen ska stoppa broavgifterna på nya Skurubron.

Nej från regeringen

Men regeringen ser ingen anledning att backa. Det beskedet fick Mats Gerdau och Värmdös kommunalråd Deshira Flankör (M) i veckan.

Tomas Enroth svarar att byggstarten inte är ”en förutsättning för avtalets giltighet”, uppger NVP. I stället uppmanar regeringen Nacka och Värmdö att försöka påverka Region Stockholm att ”omprioritera de statliga anslagen vid kommande vägprojekt”.

Gerdau: ”Jag är sur och besviken”

Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) sågar regeringens besked.

– Jag är sur och besviken. Vi accepterade avgifter eftersom brobygget skulle tidigareläggas. Nu har det gått tio år och bron har fortfarande inte byggts. Med tanke på det är det orimligt att Nackaborna ska vara med och betala, säger han till Mitt i.

Han vill dock inte ge slaget helt förlorat än.

– Som jag bedömer det kräver det här ett riksdagsbeslut och vi kommer att fortsätta driva opinion och föra fram att det här är fel, säger han.

Värmdös kommunalråd upprört

Värmdös kommunalråd Deshira Flankör (M) är också arg.

– Vi på Värmdö har varit förbannade på avtalet från början, både på staten och på Nacka kommun. Men nu står vi enade med Nacka om att avtalet är ohållbart och det är helt orimligt att vår enda (bro-)förbindelse ska kosta pengar att åka på. Och om man granskar avtalet juridiskt handlar det om förutsättningar för finansiering om projektet tidigarelagts, säger hon till NVP.

Värmdös kommunalråd Deshira Flankör (M) är besviken på både regeringen och Nacka kommun.

Hon tycker att samma regler borde gälla i hela landet.

– Ska man bekosta statliga vägbroar med avgifter ska det gälla hela Sverige. Skurubron är den enda. Nej, den enda rimliga kostnaden för att ta sig från Värmdö via Skurubron är noll kronor, säger Deshira Flankör.

Sent i höst planeras byggstarten av nya Skurubron. Om tre år ska den vara klar. Kostnaden beräknades 2016 till 1,3 miljarder kronor.