Papayan med fasad mot Barnängsgatan. Foto: Stockholms stad

Klart för 600 lägenheter på Södermalm

Nu har staden gett klartecken för närmare 600 lägenheter i det gamla industrikvarteret Barnängen på östra Södermalm. I höst börjar bygget av första etappen.

  • Publicerad 12:03, 11 jun 2020

Efter sommaren börjar bygget av 169 nya lägenheter i kvarteret Mangon 1 i Barnängsområdet på östra Södermalm. Nu är det klart för ytterligare etapper i projektet.

Papayan 2, Kiwin 1 och persikan 6 ska alla byggstartas under de kommande åren vilket innebär att 599 nya lägenheter nu står redo att byggas i området.

– Nu fattar vi beslut om att i den här etappen möjliggöra för nästan 600 nya lägenheter och med det skapa ett nytt och attraktivt område, med både närhet till Södermalms stadsliv och kollektivtrafik, säger Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson (M).

Gamla industrikvarter

Byggena ingår i de omfattande upprustningsplanerna för Barnängsområdet som har pågått i många år. Totalt planeras 1240 nya bostäder att byggas.

–  Det gamla industrikvarteret, där SL:s bussdepå tidigare låg, revs under 2018-2019 och inom kort kommer arbetet med de nya bostäderna att dra igång. Utöver lägenheter, kommer det även bli LSS-boende, förskola, garage och matbutiker, säger Joakim Larsson.

Ï byggloven har det tagits hänsyn till Södermalms arkitektur, vilket ställer krav på färgsättning och utformning.

–  Stadsbyggnadskontoret har tydliggjort att områdets gestaltning i stora drag ska stämma överens med omgivningens färgskala, för att på så sätt skapa en varsam förtätning som smälter in med Södermalms karaktär, säger Joakim Larsson.

Papayan 2, Wallfast AB

117 lägenheter med garage samt lokaler i bottenvåning.

Mangon 1, Svenska Bostäder

169 lägenheter, förskola och garage samt lokaler i bottenvåning.

Kiwin 1, JM AB

172 lägenheter samt lokaler i bottenvåning.

Persikan 6, Stockholmshem

151 lägenheter, LSS-boende, förskola och garage samt matbutik och lokaler i bottenvåning.

Visa merVisa mindre