Anna Ruritz vandrade runt i tomma lokaler på torsdagen. Foto: Läsarbild Anna Ruritz

”Klart det är konstigt” – Hersbys lokaler gapar tomma

Lektionssalar och uppehållsum på Hersby gapade tomma när gymnasieskolan på torsdagen höll sin första skoldag med distansundervisning. – Men vi hade faktiskt högre närvaro än tidigare eftersom småsjuka kunde delta, säger Anna Ruritz, biträdande rektor.

  • Publicerad 05:00, 20 mar 2020

Biträdande rektorn Anna Ruritz och de få andra i personalen som var fysiskt närvarande på Hersby gymnasium på torsdagen kunde vandra runt i spöklikt tomma lokaler.

– Det är klart det är väldigt konstigt här på skolan utan ungdomarna. Vi saknar dem, säger hon.

Flera var närvarande – fast hemma

I går var första dagen som all undervisning på Hersby gymnasium bedrevs på distans och skolans runt tusen elever gick i skolan hemma framför datorn.

Hersby gymnasium.

Skolan använder sig av programmet Google meets som är ett konferensprogram. Där är eleverna uppdelade i sina vanliga klasser i grupper om cirka 30 personer.

– Varje lektion börjar som vanligt med att man tar närvaro. Faktiskt hade vi högre närvaro idag än vi har haft tidigare eftersom de som är småsjuka kan delta, säger Anna Ruritz.

Undervisningen sker live

Visst kan man sitta i pyjamas och vara med, tycker hon.

– Men man kan synas på bild och prata med varandra. Vi har fått inför lite ordningsregler. Man måste ha sin mikrofon avstängd, annars blir det för mycket störande ljud, säger Anna Ruritz.

Bara några månader tidigare stod fullt av mopedbilar parkerade utanför skolan. varje dag. Nu är det tomt.

Oftast är det väl dock inte eleverna som syns i bild. Programmet har en livechat. Man kan dela sin skärm filma sig när man håller föredrag eller visa en presentation för gruppen.

– Vi har några lärare som har genomgång på tavlan, precis som en undervisningsfilm, fast live.

Biblioteket släpper inte in studiegrupper

Poängen med hemundervisningen är att eleverna ska var upptagna med studier hela dagen. Målet är att man ska hålla sig hemma. I går meddelade till exempel Lidingö stadsbibliotek att det inta är tillåtet att sitta i grupper och plugga där.

– Idé är ju att vi ska isolera oss från varandra nu, säger Anna Ruritz.

Hur gör den som har en dålig situation hemma?

– Det är klart att det finns elever som tyckt att skolan varit frizon. Elevhälsan finns tillgänglig hos oss.  Skulle vi få veta att någon far illa tittar vi på det på individnivå. Då måste vi lösa det, säger Anna Ruritz.