SLUT. Avtalet innebär den sista spiken i kistan för pirathamnen vid Årstavikens oljepir. Foto: Andreas Jennische

Klart: De ska riva pirathamnen i Årstaviken

Det har onekligen tagit tid, men nu händer det till slut. Efter år av bråk har staden nu skrivit under ett avtal – som innebär det definitiva slutet för pirathamnen i Årstaviken.

  • Publicerad 15:22, 9 maj 2018

Som StockholmDirekt tidigare rapporterat har staden under flera års tid gäckats av den växande pirathamnen vid Årstaviken. Medan staden kivats om vem som egentligen är ansvarig för att lösa problemet, har allt fler båtar olovligt anslutit sig och kastat ankar vid den numera ökända oljepiren. Något som stuckit i ögonen på såväl grannskap som de intilliggande båtföreningar som betalar för sina platser.

Tjuvankrande Lasse välkomnar alla till "pirathamnen" på Södermalm

I januari kunde StockholmDirekt berätta att staden äntligen kommit överens med landstingets fastighetsbolag Locum, som äger piren, om att den måste rivas – och det helst innan sommaren. Men några detaljer eller färdiga beslut fanns ännu inte på bordet.

Men det gör det nu. I ett pinfärskt avtal, signerat Stockholms stad och landstinget genom fastighetsbolaget Locum, klargörs att den femtio år gamla piren nu "skyndsamt" ska bort.

Staden tar största ansvaret

Det är staden som tar på sig ansvaret för rivningen, avhysningen och saneringen. Landstinget kommer att bidra med 3 miljoner kronor, men resterande kostnader tillfaller Stockholms stad – och summan lär bli bra mycket högre än så, säger Stefan Hansson (S), biträdande finansborgarråd.

Så sent som för en månad sedan rapporterade StockholmDirekt om att en av de sjunkna båtarna visat sig läcka olja, och den initiala utredningen av vilken sanering som krävs kommer också avgöra mycket kring kostnaderna.

– Det har varit en utdragen historia men nu har vi lagt det bakom oss och är väldigt glada över att ha kommit överens, säger Stefan Hansson (S).

Skandalomsusat knarkskepp tillbaka

Förutom rivning av själva piren och dess fundament, ska även alla förtöjningsmöjligheter i närheten av piren tas bort – för att undvika att en ny pirathamn växer fram. Beträffande de båtar som i dag ligger förtöjda vid hamnen, varav vissa inhyser personer som bott här i flera år, hoppas Stefan Hansson (S) att de ska flytta på sig självmant. Annars väntar handräckning och avhysning via Kronofogden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men någon superbrådska behöver de inte ha. Enligt avtalet kan det dröja upp till ett år innan piren faktiskt försvinner.

– Jag hoppas verkligen att det går snabbare än så men det beror på hur lång tid upphandlingen tar och sedan i sin tur hur tidsramen ser ut för entreprenören, säger Stefan Hansson.

Vill se fin strandpromenad igen

Fastighetslandstingsråd Paul Lindkvist (M), som förhandlat med staden för landstingets räkning, hoppas precis som Stefan Hansson på en snabbare process.

– Jag står här nu och betraktar eländet. Jag är oerhört glad att vi kommit överens. Det är dags att vräka ockupanterna och riva piren så snart som möjligt så att Södermalmsborna får tillbaka sin fina strandpromenad som den en gång var, säger han.

Knarkskeppets ägare talar ut: "Det känns för jävla sorgligt"

Försörjde Södersjukhuset med värme

Piren vid Årstaviken användes tidigare för lossning av olja som försörjde Södersjukhusets värmebehov.

Pirathamnen har kontinuerligt väckt uppmärksamhet genom åren, senast tidigare i våras då en 37 meter lång oljepråm plötsligt stod i brand, efter rapporter om knarkförsäljning och stök på båten.

Oljepiren ska vara borta och området sanerat inom ett år.

Visa merVisa mindre