Bröderna Mohammad och Hammad Al-Saaid driver Riddarens vårdcentral. Foto: Riddarens vårdcentral

Klart: De öppnar vårdcentral i Strand

Nu är det klart. Tyresö Strand får en vårdcentral i vinter, uppger kommunen. – Vi har öppet 365 dagar om året, säger Hammad Al-Saaid.

  • Publicerad 13:58, 11 okt 2018

Lokaltidningen Mitt i Tyresö skrev i september om planerna på en vårdcentral i Tyresö Strand. Nu är det klart att det blir av, uppger kommunen på sin hemsida. Bygglovet beviljades förra veckan. Det är företaget Riddaren som öppnar i det nybyggda huset Grindstolpen vid Strandrondellen.

– Vi hoppas att vi kan öppna senast i slutet av november, säger Hammad Al-Saaid som tillsammans med sin bror Mohammad Al-Saaid driver Riddarens vårdcentral.

Vad hoppas ni fylla för plats i Tyresö?

– Jag tror att behovet är stort efter en till vårdcentral om man tittar på invånarantalet. Vi räknar med att kunna ha mellan 10 000 till 12 000 patienter listade hos oss, lokalerna sätter begränsningen, säger han.

Tyresö har tre vårdcentraler på över 40 000 invånare, medan till exempel Danderyd har sex vårdcentraler på färre invånare, som Lokaltidningen Mitt i har skrivit om tidigare.

Har öppet varje dag

Riddarens vårdcentral kommer att ha öppet 365 dagar om året. Öppettiderna kommer till en början att vara mellan klockan 8 till 20. Vårdcentralen kommer att hålla öppet längre om behovet finns, uppger Hammad Al-Saaid.

– Vi har även en digital mottagning som tar emot patienter och drop-in-tider varje dag under våra öppettider.

Riddaren driver i dag två vårdcentraler. En i Akalla – som startade 2015 – och en i Märsta som öppnade 2017.

– Jag och min bror är båda doktorer. Vi startade för vi ville göra något nytt, innovativt och vara mer tillgängliga och digitala, säger Hammad Al-Saaid.

En robot – Dr Pepper – är en av de mer ovanliga inslagen.

– Den kan tala med patienterna i väntrummet och hjälpa till med blodtrycksmätningar och att ta sockervärden. Resultaten skickas till ansvarig sjuksköterska som kallar in patienten för besök om värdena avviker, säger Hammad Al-Saaid.

Riddaren söker personal till vårdcentralen i Tyresö.

– Alla läkare är klara, men vi håller på med de sista andra rekryteringarna.

Positiva till en vårdcentral i Strand

Jessica Färnbo väntar på bussen utanför Grindstolpen. Hon bor i Tyresö Strand och tycker att det låter bra med en vårdcentral i området.

– Det är svårt att få tider inne i Tyresö, så det är bra att det kommer en till. Det viktigaste är att det går att få snabb hjälp, att inte behöva vänta länge på en tid, säger hon.

 Det viktigaste är att det går att få snabb hjälp

I dag använder hon en app för läkarbesök i mobilen och åker in akut om det behövs.

– Om det blir lättare att få tid i Tyresö så behöver jag inte använda appen lika mycket, säger hon.

Ove Karkea cyklar förbi Grindstolpen.

– Det låter bra med en till vårdcentral. Jag motionerar mycket och försöker klara mig utan vården men det är viktigt att de som behöver vård inte har svårt att få tid och att det finns drop-in så man kan få hjälp på en gång, säger Ove som bor i Tyresö Strand.

Ove Karkea

Fredrik Saweståhl, kommunstyrelsens ordförande, har tidigare sagt till Mitt i:

– Det finns ingen vårdcentral i Strand eller i östra delen av Tyresö. Båda de som finns i centrum har haft problem med dålig tillgänglighet och väldigt många listade patienter. Det här kommer att avlasta de andra vårdcentralerna och lösa många problem, säger han.

Inget beslut än

Det är politikerna i landstinget som bestämmer om en husläkarmottagning får öppna. Något beslut har inte tagits än, utan ska tas den 25 oktober i ett av sjukvårdsutskotten.

–Avtalsfrågan ska upp på ett landstingsmöte, men det är en ren formalitet, har Saweståhl sagt till Mitt i.

Artikeln skrevs i oktober 2018.