Snart ska miljöstipendiet delas ut av Järfälla kommun. Foto: Åsa Sommarström

Klart: de nominerade till årets miljöstipendium

Järfälla kommuns miljöstipendium har nu fått sina tre nominerade kandidater. En bostadsrättsförening, en förskola och en person. Kan du gissa vilka de är?

  • Publicerad 11:05, 3 okt 2018

Varje år delar kommunen ut ett miljöstipendium till en person, organisation eller företag som under året jobbat för att främja hållbarhetsfrågor inom kommunen. Kommuninvånarna har fått nominera sin miljöhjälte, och nu är tre kandidater utvalda.

De nominerade är Allan Edblom som bland annat är engagerad i Naturskydsföreningen, Bostadsrättsföreningen Kvarnen och Berghem och Vattmyra förskolor och skolor. Läs motiveringarna här nedan. Rösta kan du göra via kommunens hemsida.

Rösterna är bara rådgivande, det slutgiltiga beslutet fattas sedan av miljö- och bygglovsnämnden.

Prissumman är ett basbelopp, det vill säga 22 750 kronor.

Förra året var det Järfälla församling och begravningsverksamhet som tilldelades stipendiet.

Fakta

De nominerade

Allan Edblom
Allan beskrivs som en trotjänare och han är bland annat utbildare för SFI, jobbar för Naturskyddsföreningens Natursnokarna, Förbundet för Ekparken, PRO och Järfälla skidklubb. Allan brinner för miljö och gröna värden. Han räddade en värdefull äng vid Stora Ängsnäs mot exploatering och var också med vid bildandet av Görvälns naturreservat 1995. Vid den förra översiktsplanen jobbade han aktivt för att bevara Bolinderberget inom naturreservatet. Allan är dessutom med i Järfälla skidklubb som stugfogde och jobbar för att ängarna på Sollentuna häradsallmänning sköts på ett hållbart sätt. Allan organiserar och gör så att det blir skidspår i Järfälla kommun.

Berghem och Vattmyra förskolor och skolor
Sedan 2012 driver en miljösamordnare en miljögrupp med anställda och barn som verkar för ett aktivt miljöarbete. De gör olika aktiviteter som att källsortera, skänka kläder till välgörenhet, sortera ut plastleksaker som inte är lämpliga för barn och miljön, städa skolgården och arbeta för att minska matavfallet. Utöver detta bedriver de insamlingar av glasögon, batterier, elavfall och pantar burkar. Enligt förslagsställaren kombinerar gruppen tidigt engagemang hos barnen med miljöfrågor.

Bostadsrättsföreningen Kvarnen
Bostadsrättsföreningen har genomfört energibesparande och miljöstödjande åtgärder i sina fastigheter. Till exempel har de satt in nya treglasfönster, ny utomhusbelysning med ledbelysning, tilläggsisolerat vindarna och lagt sedumtak på carportarna. Utöver detta genomför föreningen en energikartläggning. De ska också installera laddstolpar för elbilar. Föreningen bidrar, enligt den eller de som nominerat, till en hållbar framtid och ett attraktivt boende i Jakobsberg.

Källa: Järfälla kommun
Visa merVisa mindre