FÖRLOSSNING. Enligt hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) har de nya förlossningsplatserna anpassats till den reviderade prognosen. Foto: Region Stockholm / Mostphotos

Klart: Då ska S:t Görans nya förlossning öppna

Capio S:t Göran får en ny förlossningsenhet med plats för 4000 nya förlossningar per år. 2000 av dem ska kunna göras 2022 och först 2026 beräknas förlossningsverksamheten nå full kapacitet.

  • Publicerad 09:31, 20 aug 2019

Från och med 2022 ska S:t Görans sjukhus få en egen förlossningsenhet. Nu står det klart att sjukhuset ska starta med 2000 förlossningar per år, och därefter nå full kapacitet år 2026 med totalt 4000.

– Det finns en historia där vi under ganska lång tid har arbetat med att öppna en förlossningsklinik, och det har blivit ganska många turer kring det. Men nu pågår projektet för fullt. Vi räknar med att ta beslut den 27 augusti om att Capio får ansvaret, säger hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L).

Följer prognosen

I juni fastställde hälso-  och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm en reviderad plan för förlossningsvården i Regionen för åren 2019-2027.

I den framgår att kapacitetsbehovet är lägre än vad man tidigare beräknat och förlossningsplatserna införs därför stegvis och utökas i takt med att behovet väntas öka under den tiden.

– Det följer den prognos för hur många förlossningar vi beräknas ha framöver. Vi har även dragit lite lärdomar av tidigare förlossningsförändringar. Det är bra att göra det i en lite långsammare takt för att rekrytera medarbetare och utveckla verksamheten i rätt ordning, säger hälso och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L).

Gynekologisk expertis

Det ska också finnas gynekologisk specialistvård med erfarenhet av avancerad kirurgi kopplat till den nya förlossningsenheten.

Samtidigt planeras den kommande neonatalvården att skötas av Södersjukhuset.

– När man har förlossningsvård vill man gärna ha tillgång till gynekologisk expertis. Det har man inte på S:t Göran i dag, så det blir ett tillskott. Sedan är det tänkt att S:t Göran ska samarbeta med SÖS neonatalvård. Och det är vi väldigt glada för, där finns en otrolig expertis, säger Anna Starbrink.

Kan den som planerar att föda i Stockholm i framtiden känna sig trygg med förlossningsvården?

– Ja, det kan man göra. Vi granskar och följer kontinuerligt upp hur det ska gå med förlossningsvården och hur många vi förlossningar vi ska ha. Vi ska se till att det finns förlossningsplatser över tid och det här blir ett välkommet tillskott, säger Anna Starbrink.