Klart: Då öppnar nya äldreboendet i Farsta strand

I februari öppnar det nya äldreboendet Lydiahemmet i Farsta strand. Boendet kommer att bestå av 54 lägenheter för demenssjuka och somatiskt sjuka äldre.

  • Publicerad 05:00, 16 dec 2019

Nästa år öppnar det nya äldreboendet Ersta Lydiahemmet i centrala Farsta strand. Mitt i har tidigare rapporterat om att bygget startade 2018 och väntas vara klart vid årskiftet.

Boendet som drivs av Ersta diakoni kommer att ligga vid torget ovanpå tunnelbanan och Coop-butiken. Det kommer ha plats för 54 lägenheter för demenssjuka och somatiskt sjuka äldre. Inflyttning sker den 3 februari.

– Då har vi plats för alla som vill flytta in på en gång. Det kommer troligen att gå att ställa sig i Stockholms stads kö i januari, säger Christine Tell, chef för Ersta diakonis äldreboenden och dagverksamheter.

För att ansöka om en plats på Lydiahemmet krävs ett biståndsbeslut för boende från kommunen.

Hundar och katter välkomna

När de äldre flyttar in är husdjur, så som hundar och katter, också välkomna att följa med. Boendet kommer att ha en samlingslokal med aktiviteter och ett rum för avslappning med sandstrand, vågbrus och fågelkvitter.

– På ovanvåningen kommer vi att ha ”Playa del Lydia”, ett ljus- och solrum med som inreds med karibisk inspiration, säger Christine Tell.

Personal har redan anställts och Christine Tell ser fram emot öppningen. Hon berättar att inredningen ska kännas hemtrevlig och inbjudande för de äldre.

– I samlingsrummet kan man till exempel samlas kring den öppna spisen, sitta och spela spel eller läsa en bok. Det kommer kännas varmt och välkomnande, säger hon.