Öppnar. Den 20 december 2020 stängdes biblioteken i Stockholms stad. Nu öppnar de igen. Foto: Mitt i

Klart: Då öppnar biblioteken igen

I över en månad har biblioteken i västerort haft stängt. Men från och med den 26 januari kan den som saknat att låna fysiska böcker åter igen ta sig till bibblan, om än med fortsatt försiktighet.

  • Publicerad 11:55, 19 jan 2021

I slutet av sommaren öppnade flera bibliotek i västerort försiktigt upp igen efter att haft stängt en längre tid. Under coronapandemin har det endast varit Vällingby bibliotek har varit öppet då de haft tillräckligt stora lokaler, dock med begränsade öppettider.

Flera bibliotek i västerort öppnade igen

Men den 20 december stängdes alla bibliotek i Stockholms stad efter att regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterat nya restriktioner för folksamlingar. Nedstängningen skulle gälla fram till den 24 januari.

Biblioteken i Kista, Högdalen och Farsta har dock haft öppet med begränsad service, endast för att invånare ska ha tillgång till internet, datorer och skrivare.

Trots restriktioner – här är tre bibliotek som håller öppet

Pandemilagen gäller

Men nu står det klart att alla bibliotek i staden öppnar igen den 26 januari. Öppettiderna kommer vara samma som gällde före stängningen. Öppningen sker inom ramen för pandemilagen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vilket innebär att det råder fortsatt begränsat antal besökare samt att all fysisk programverksamhet är inställd.

– I rådande smittläge är biblioteken inte en mötesplats så jag måste fortsatt vädja till endast korta och nödvändiga besök. Använd gärna bibliotekets digitala tjänster för att reservera böcker och låna e-böcker. Det finns ett stort utbud av digitala aktiviteter som bokcirklar, språkcaféer och kreativa verkstäder att utforska, säger Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd, i ett pressmeddelande.

Följande gäller på alla bibliotek i Stockholm tills vidare:

Begränsat antal besökare.

Personal hanterar in- och utflöde ur lokalerna

Avståndsmarkeringar

Färre sittplatser och avstånd mellan de som finns

Begränsade möjligheter till hjälp vid datorer och kopiatorer

Möjlighet att tvätta händer med tvål och vatten alternativt handsprit

Inga förseningsavgifter till och med den 28 februari

Visa merVisa mindre